Χρηματιστήριο

ΕΥ: Στον τομέα της τεχνολογίας οι περισσότερες δημόσιες εγγραφές το 9μηνο

Από την αρχή του έτους μέχρι τη σύνταξη της έρευνας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 992 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 146 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 44% και 57% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.

Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν την τάση για το σύνολο της χρονιάς, κατά την οποία οι εταιρείες και οι επενδυτές στην αγορά των δημόσιων εγγραφών αντιμετώπισαν εντεινόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις, αβεβαιότητα της αγοράς, αυξανόμενη αστάθεια και πτώση των τιμών των μετοχών παγκοσμίως. Η μεταβλητότητα (μέσος όρος CBOE VIX) αυξήθηκε από 19,7 το 2021 σε 25,6 μέχρι σήμερα το 2022.

Τεχνολογία και ενέργεια
Κατά το εννεάμηνο, ο τομέας της τεχνολογίας συνέχισε να προηγείται ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, ωστόσο το μέσο μέγεθος των συμφωνιών μειώθηκε από 261 σε 123 εκατ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο τομέας της ενέργειας βρέθηκε στην πρώτη θέση ως προς τα έσοδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση, 176%, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, σε τρεις από τις κορυφαίες πέντε παγκόσμιες συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά το πρώτο εννεάμηνο, ενώ, αντίθετα, ο τομέας των καταναλωτικών προϊόντων παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση ως προς το μέσο μέγεθος των συμφωνιών (69%).

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν τα χαμηλότερα έσοδα από δημόσιες εγγραφές μέσω SPACs (εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού) από το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ, παράλληλα, τα de-SPACs (συγχωνεύσεις μεταξύ μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού, μιας αγοράστριας εταιρείας και της εταιρείας-στόχος), φάνηκαν να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους σωστούς στόχους. Η αγορά SPAC αντιμετώπισε συνεχείς προκλήσεις κατά το τρίτο τρίμηνο, με μόνο 17 συμφωνίες, οι οποίες άντλησαν 0,9 δισ. δολάρια. Ένας αριθμός ρεκόρ υφιστάμενων SPACs αναζητά ενεργά στόχους, ενώ οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδεχόμενη λήξη της διάρκειάς τους τον επόμενο χρόνο.

close menu