Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Έτοιμο και λειτουργικό το ψηφιακό περιβάλλον διαχείρισης του εμβολίου του Covid-19

Έτοιμη και πλήρως λειτουργική είναι από χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διεκπεραίωση των ραντεβού για τον εμβολιασμό, παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν από μερίδα του πολιτικού κόσμου. Η ψηφιακή πορεία της χώρας δείχνει να προχωράει ανεμπόδιστη και είναι ο τομέας που δείχνει να απολαμβάνει την καθολική σχεδόν αποδοχή των πολιτών της χώρας, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε ήδη.

Η λειτουργία της πλατφόρμας ραντεβού μέσω άυλης συνταγογράφησης λειτουργεί χωρίς σημαντικά προβλήματα, πέρα από τα παροδικά που προκαλούνται από τον μεγάλο όγκο των ενδιαφερόμενων πολιτών, ενώ χωρίς κωλυσιεργία λειτουργεί και η δυνατότητα ραντεβού για εμβολιασμό στα φαρμακεία ή στο ΚΕΠ της γειτονιάς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιούνται 30 χιλιάδες εμβολιασμοί καθημερινά. Παράλληλα, χθες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και ακολουθούν ακόμη 13 νησιά της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου.

Η διαχείριση του εμβολίου για την καταπολέμηση του Covid-19 αποτελεί μια ακόμα σημαντική «νίκη» της πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προετοιμάστηκε και λειτούργησε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Πέρα από την «συνηθισμένη» διαδικασία αποστολής μηνυμάτων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι υπηρεσίες του, υλοποίησαν προγράμματα QR Code και ψηφιακής κωδικοποίησης εγγράφων πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Τα ψηφιακά άλματα που έχει επιτύχει η χώρα και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχουν επιτρέψει στην κυβέρνηση να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και να προχωράει σε προτάσεις προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως έδειξε η χθεσινή επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την δημιουργία ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πρόταση θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ, σημειώνοντας  ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών» και προσέθεσε ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασία ανάλυσης του περιεχομένου».

close menu