Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΕΛΕΤΑΕΝ: Μεγάλη οικονομική συνεισφορά των αιολικών πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος

Οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν για τοπικά έργα το μέγιστο μέρος των ποσών που αποδίδονται σε αυτούς και ισούνται με το 1,7% του τζίρου των έργων

Μεγάλη είναι η ενίσχυση που προσφέρει η διανομή του λεγόμενου «τέλους 1%» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα, σημειώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Πρόκειται για ποσά που παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αντιστοιχούν στο 1% του τζίρου των έργων. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) και τους σταθμούς βιοενέργειας.

Συγκεκριμένα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιήθηκαν τα ποσά  ανά κοινότητα που θα λάβουν οι καταναλωτές για την παραγωγή Α.Π.Ε. του έτους 2020. Στις ίδιες κοινότητες, οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν για τοπικά έργα το μέγιστο μέρος των ποσών που αποδίδονται σε αυτούς και ισούνται με το 1,7% του τζίρου των έργων.

Το συνολικό ποσό για το 2020 είναι 28,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό:

10,7 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών.
18,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους.
Το 82% αυτών των ποσών, συνολικά 23,5 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα.

Η διανομή των 10,7 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση του καταλόγου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων:

Τα ποσά από τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές ανά Δήμο

Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά (τέλος 1%) αφορούν τους καταναλωτές στους ακόλουθους Δήμους:

Καρύστου Ευβοίας (1,4 εκατ. ευρώ)
Θηβαίων Βοιωτίας (774 χιλ. ευρώ)
Αρριανών Ροδόπης (496 χιλ. ευρώ)
Τανάγρας Βοιωτίας (410 χιλ. ευρώ)
Αλεξανδρούπολης Έβρου (333 χιλ. ευρώ)
Ύδρας (314 χιλ. ευρώ)
Τρίπολης Αρκαδίας (301 χιλ. ευρώ)
Τα ποσά από τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές ανά Κοινότητα

Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Οι κοινότητες των οποίων οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν είναι:

Η κοινότητα Ύδρας (314 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Θίσβης Βοιωτίας (268 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Αισύμης Έβρου (233 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Νέων Στύρων Ευβοίας (208 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Κέχρου Ροδόπης (200 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας (190 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Οργάνης Ροδόπης (172 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Κομίτου Ευβοίας (169 χιλ. ευρώ)
Η κοινότητα Ερατύρα Κοζάνης (139 χιλ. ευρώ)

Οι Περιφέρειες της χώρας

Σε επίπεδο Περιφερειών, η πιο ευνοημένη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας είναι η Στερεά Ελλάδα με 3,9 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές των κοινοτήτων της.

Από τις νησιωτικές Περιφέρειες, η πιο ευνοημένη είναι η Κρήτη με 450 χιλ. ευρώ χάρη κυρίως στα αιολικά πάρκα της ανατολικής Κρήτης.

Τα ανωτέρω ποσά αφορούν την καταβολή στους δικαιούχους καταναλωτές για ένα μόνο έτος (2020). Βεβαίως, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ικανοποίησή της που οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Ελληνικό κράτος υλοποιούν στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΔΔΗΕ να τυποποιήσουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, ώστε οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους να είναι πιο συχνές και τακτικές.

close menu