Χρηματοδοτήσεις

105 χιλ. ευρώ δόθηκαν το 2022 μέσω του EIT Digital Venture Program σε 7 startups

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε το EIT Digital Venture Program, ο επιταχυντής που υλοποιεί το Found.ation με την υποστήριξη του EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας). Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα που επενδύει σε ιδέες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την ανατολική περιοχή των Βαλκανίων. Το 2022 επενδύθηκαν €105.000 σε 7 startups, με το συνολικό ποσό για τα 5 χρόνια του προγράμματος, να ανέρχεται πλέον στα €570.000 (σε 40 startups).

Και φέτος, το ΕΙΤ Digital Venture Program, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, υλοποιήθηκε αποκλειστικά διαδικτυακά, ανταποκρινόμενο εκ νέου στις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας. Στο φετινό πρόγραμμα πήραν μέρος 8 ομάδες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία. Το διήμερο Virtual Bootcamp με workshops και ομιλίες που διοργάνωσε το Found.ation, βοήθησε τις ομάδες να κατανοήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και τους έδωσε ώθηση προκειμένου να ξεπεράσουν τις πρώτες τους προκλήσεις. Στο επόμενο διάστημα, οι startups είχαν τακτική και ουσιαστική στήριξη από τους mentors που τους ανατέθηκαν, ευκαιρίες δικτύωσης με έμπειρα στελέχη της αγοράς, καθώς και τη δυνατότητα παρακολούθησης webinars για μια ποικιλία σχετικών με τις δραστηριότητές τους, θεμάτων (ενδεικτικά προσφέρθηκαν σεμινάρια σε νομικά και λογιστικά ζητήματα, τεχνικές pitching, prototyping κ.ά.) Το πρόγραμμα κορυφώθηκε για άλλη μια φορά με την Virtual Demo Day, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ομάδες πραγματοποίησαν το τελικό τους pitch ενώπιον επενδυτών, δημοσιογράφων κι εταιρειών.

Τον Σεπτέμβριο έγινε η τελική αξιολόγηση της προόδου τους και η νομική σύσταση των εταιρειών.

Οι 7 ομάδες που αποφοίτησαν με επιτυχία από το φετινό πρόγραμμα, είναι οι εξής:

  • H Orbito θέλει να αποτελέσει το μοναδικό online one-stop travel marketplace για χρήστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, επιτρέποντάς τους να οργανώσουν και να κάνουν κράτηση ταξιδιών online, με μία και μόνο συναλλαγή μέσω πιστωτικής κάρτας.
  • H SmartOnboards είναι μία λύση λογισμικού προσαρμοσμένη για εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, που παρέχει υποστήριξη πελατών κυρίως μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και διαδικτυακής συνομιλίας.
  • H NEREID οραματίζεται το μέλλον της εμπειρίας του yachting. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολλαπλών πλατφορμών για μαρίνες και πλήρη υποστήριξη υπηρεσιών για τους ιδιοκτήτες σκαφών.
  • H Digital Bites αναπτύσσει τον Virtual Taste Simulator, μία συσκευή που δημιουργεί καθηλωτικές εμπειρίες κατανάλωσης φαγητού σε εικονικούς κόσμους κατόπιν ζήτησης για τους χρήστες της.
  • H TERRA+ οραματίζεται την οικοδόμηση εμπιστοσύνης σχετικά με τα αγροδιατροφικά προϊόντα, αυξάνοντας την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια της σχετικής αλυσίδας εφοδιασμού.
  • H Camprrr αναπτύσσει μία πλατφόρμα Saas που βελτιστοποιεί τη διαχείριση επιχειρήσεων και προβάλλει εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κλάδου της υπαίθριας φιλοξενίας.
  • H Edition 01 χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει σύγχρονα έργα τέχνης. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση εικόνων σύγχρονης τέχνης σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που είναι εκπαιδευμένος να δημιουργεί τις δικές του, μοναδικές εικόνες.

Το EIT Digital Venture Program με τα λόγια των συμμετεχόντων:

« Οι ομιλητές ήταν σωστά επιλεγμένοι και είχαν βαθιά γνώση των αντικειμένων τους. Τα θέματα περιλάμβαναν τις περισσότερες, αν όχι όλες, γνώσεις που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε από μια ιδέα μια startup, και νιώθω ότι απέκτησα πολλά insights για τα περισσότερα από αυτά. Μια υπέροχη διδακτική εμπειρία.» – Digital Bites

« Εξαιρετική εμπειρία με εστιασμένες παρουσιάσεις στα pain points μιας startup» – TERRA+

Κάθε μία από τις ομάδες είχε λάβει ένα αρχικό ποσό χρηματοδότησης ύψους €5.000 με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP), ενώ ολοκληρώνοντας τη νομική σύσταση της εταιρείας τους έως τον Σεπτέμβριο, έλαβαν άλλα €10.000 έκαστη. Επτά από τις 8 ομάδες που είχαν επιλεχθεί αρχικά, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα. Για δεύτερη χρονιά στη σειρά, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση (επιπλέον €10.000), αν καταφέρουν μέσα στο 2022 να εξασφαλίσουν επένδυση από τρίτους.

Οι 8 μέντορες που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα και υποστήριξαν τις ομάδες στην πορεία τους μέχρι την Demo Day είναι οι Γιώργος Αυγενάκης, George Kary, Κώστας Καρακασιλιώτης, Μάγκυ Κοντού, Νικόλ Κοτρωνάρου, Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, Δημήτρης Παπαδάκης και Βαγγέλης Σακελλίου.

Συνολικά, στη διάρκεια των πέντε χρόνων λειτουργίας του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 124 startups με την υποστήριξη του EIT Digital σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 200 νέοι επιχειρηματίες.

close menu