Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δήμος Αθηναίων: «Παγώνουν» για δύο χρόνια οι οικοδομικές άδειες με μπόνους του ΝΟΚ

Φρένο για δύο χρόνια στην έκδοση οικοδομικών αδειών που συνδέονται με το «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έβαλε ο Δήμος Αθηναίων.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της αντιδημάρχου Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων Μάρως Ευαγγελίδου, «παγώνοντας» για μία διετία τη δόμηση κτιρίων που κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων για τα ύψη.

Η απόφαση δεν αφορά όλες τις οικοδομές, προβλέπει όμως την ανέγερση οικοδομών στο κέντρο της Αθήνας, δίχως τη χρήση των διατάξεων του νέου ΝΟΚ για μία διάρκεια δύο ετών.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί πολεοδομική μελέτη και ο σχεδιασμός είναι να επανεξεταστούν τα ύψη και οι συντελεστές δόμησης. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, κρίθηκε σωστό να μπει διετές «μπλόκο» ώστε να μην κτιστούν πανύψηλα κτίρια που στη συνέχεια θα είχαν πρόβλημα εφόσον επανακαθορίζονταν οι πολεοδομικοί όροι.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της σχετικής εισήγησης, η αναστολή κρίθηκε επιβεβλημένη, εξαιτίας του ότι αυτήν την περίοδο εκπονείται μελέτη για να καθοριστούν νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης στο σύνολο του Δήμου, στο πλαίσιο της διαμόρφωση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για την Αθήνα. Η εν λόγω μελέτη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Σεπτέμβριο και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Εξαιτίας του σημαντικού αυτού χρονικού διαστήματος, κρίθηκε σκόπιμη η λήψη απόφασης αναστολής, ώστε να μην δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, σε μια περιοχή της Αττικής, όπου ούτως ή άλλως, τα ελεύθερα οικόπεδα είναι ελάχιστα και θα ήταν εύκολο να καλυφθούν με βάση τον ΝΟΚ.

Να σημειωθεί ότι  για το «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις δημάρχων της Αττικής, όπως Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης,  Κηφισιάς,   Αμαρουσίου, Παπάγου Χολαργού, Χαλανδρίου. Η υπόθεση αναμένεται να διευθετηθεί οριστικά στις 11 Οκτωβρίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σε απόφασή του το ΣτΕ πρόσφατα ακύρωνε την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ένας Δήμαρχος να παγώσει μέσω του «εντέλλεσθε» μερικώς την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι ανώτατοι δικαστές με την ΕΔ 72/2024 απόφασή τους δίνουν το πράσινο φως για τη συνέχιση της μερικής αναστολής έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το ΣτΕ δηλαδή εγκρίνει την απόφαση του Δήμου να εκδώσει εσωτερική διαταγή αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για να εξασφαλίσουν «μπόνους» δόμησης.

close menu