Επιχειρήσεις

Digital Realty Hellas: Με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων η επόμενη φάση των data centers στην Ελλάδα

Η Digital Realty Hellas διανύει επιχειρηματικά το 2026 με έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων, που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής αγοράς data centers: ο κύκλος εργασιών παραμένει σταθερός, η καθαρή κερδοφορία υποχωρεί, αλλά την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη των υποδομών της. Τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2025, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δείχνουν ότι η Digital Realty Hellas βρίσκεται σε μία παραγωγική περίοδο φάση, όπου το ζητούμενο δεν είναι η άμεση μεγιστοποίηση των κερδών. Η στρατηγική της στρέφεται σε επενδύσεις υποδομών. Η εταιρεία τοποθετεί κεφάλαια σε νέες εγκαταστάσεις και αυξάνει τη διαθέσιμη ισχύ των data centers της, σε μια αγορά όπου η ζήτηση από cloud, τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της Digital Realty Hellas το 2025 ανήλθε σε 22,899 εκατ. ευρώ, έναντι 22,624 εκατ. ευρώ το 2024. Η μεταβολή είναι μικρή, μόλις περίπου 1,2%, γεγονός που δείχνει ότι ο υφιστάμενος επιχειρηματικός κορμός δεν παρουσίασε μεγάλη αύξηση εσόδων μέσα στη συγκεκριμένη χρήση.

Η εικόνα όμως διαφοροποιείται όταν εξεταστεί η κερδοφορία. Το μικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε στα 5,079 εκατ. ευρώ, από 4,425 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σε μόλις 414,7 χιλ. ευρώ, έναντι 824,1 χιλ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 50%.

Το κόστος χρηματοδότησης πιέζει τα κέρδη

Κεντρικός παράγοντας πίσω από την υποχώρηση της τελικής κερδοφορίας ήταν η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα διαμορφώθηκαν περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,095 εκατ. ευρώ το 2024. Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν εξετάζεται η Digital Realty Hellas όχι ως μια συμβατική εταιρεία παροχής υπηρεσιών, αλλά ως operator υποδομών υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Η ανάπτυξη data centers απαιτεί μεγάλα ποσά για κτίρια, ηλεκτρική ισχύ, ψύξη, ενεργειακά συστήματα, τηλεπικοινωνιακές υποδομές και εξοπλισμό. Επομένως, η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους μπορεί να πιέζει την καθαρή κερδοφορία ακόμη και όταν η λειτουργική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή. Η εικόνα του 2025 δείχνει συνεπώς μια εταιρεία που επενδύει στην επόμενη φάση της αγοράς και όχι μια επιχείρηση που βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού δαπανών για να εμφανίσει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη των κεφαλαίων που κατευθύνονται στην εταιρεία. Μέσα στο 2025 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2026 ακολούθησε νέα εισφορά 18,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξης. Ουσιαστικά πίσω από έναν κύκλο εργασιών περίπου 23 εκατ. ευρώ βρίσκεται ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα πολλαπλάσιου μεγέθους. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Το ATH4 αλλάζει την ενεργειακή κλίμακα

Η επόμενη φάση συνδέεται άμεσα με την επέκταση των εγκαταστάσεων. Τον Ιούνιο του 2026 ολοκληρώθηκε το ATH4 (φωτό) στο Κορωπί, προσθέτοντας 6,8 MW στην εγκατεστημένη ενεργειακή δυναμικότητα της Digital Realty στην Ελλάδα. Η νέα εγκατάσταση ενισχύει τη δυνατότητα της εταιρείας να εξυπηρετήσει αυξημένη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ και υποδομές υψηλής διαθεσιμότητας. Η εξέλιξη αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ενταχθεί στο συνολικό περιβάλλον της αγοράς. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια νέα επενδυτική κούρσα στα data centers, με τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια και υπολογιστική ισχύ να αυξάνονται.

Η υφιστάμενη αγορά παραμένει σχετικά μικρή σε ευρωπαϊκή κλίμακα, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να υπολογίζεται περίπου στα 44 MW. Όμως τα έργα που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται σήμερα είναι πολλαπλάσιας κλίμακας. Στα Σπάτα σχεδιάζεται data center της ΔΕΗ και της EDGNEX αρχικής ισχύος 12,5 MW, με δυνατότητα επέκτασης στα 25 MW, ενώ η Data4 αναπτύσσει campus στην Παιανία με προοπτική έως 90 MW. Παράλληλα, στη Δυτική Μακεδονία έχει παρουσιαστεί από τη ΔΕΗ σχέδιο αρχικής ισχύος 300 MW, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης ακόμη και έως 1 GW, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η αντίστοιχη ζήτηση από hyperscalers.

Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των επενδύσεων που έρχονται στην ελληνική αγορά δεν έχει πλέον καμία σχέση με την προηγούμενη γενιά data centers.

Η πραγματική μάχη θα είναι στην ισχύ, όχι μόνο στον τζίρο

Η περίπτωση της Digital Realty Hellas δείχνει και κάτι ακόμη: στην επόμενη φάση της αγοράς δεν θα αρκεί να συγκρίνει κανείς τις εταιρείες με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών. Ο τζίρος των 22,9 εκατ. ευρώ της Digital Realty Hellas το 2025 είναι μεν σημαντικός, αλλά από μόνος του δεν αποτυπώνει την αξία των υποδομών που αναπτύσσονται ούτε τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επόμενη φάση. Η πραγματική μάχη μεταφέρεται πλέον στην ενεργειακή ισχύ, τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού ρεύματος, την ταχύτητα ανάπτυξης νέων εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα προσέλκυσης hyperscalers και την ικανότητα χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Digital Realty Hellas έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: διαθέτει ήδη εγκατεστημένη παρουσία στην ελληνική αγορά και ένα ώριμο και ισχυρό δίκτυο υποδομών. Το ζήτημα για την εταιρεία είναι πόσο γρήγορα μπορεί να μετατρέψει αυτή τη θέση σε νέα έσοδα, καθώς η ζήτηση για data centers περνά από την παραδοσιακή φιλοξενία εξοπλισμού σε πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για cloud και AI workloads.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία των αποτελεσμάτων του 2025.

Η Digital Realty Hellas δεν εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση τζίρου. Εμφανίζει όμως σημαντική αύξηση κεφαλαίων που κατευθύνονται στην ανάπτυξη. Η διαφορά αυτή είναι κρίσιμη για την κατανόηση της αγοράς. Το 2025 έκλεισε με κύκλο εργασιών 22,899 εκατ. ευρώ, αλλά και με αύξηση κεφαλαίου 28,5 εκατ. ευρώ. Και μέσα στο 2026 προστέθηκαν άλλα 18,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το ATH4 με επιπλέον 6,8 MW. Η εταιρεία, επομένως, βρίσκεται μπροστά σε μια μεταβατική περίοδο: από την αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην ανάπτυξη μιας πολύ μεγαλύτερης υποδομής για την εποχή του cloud και της τεχνητής νοημοσύνης. Το αν αυτή η επενδυτική επιτάχυνση θα μεταφραστεί τα επόμενα χρόνια σε ανάλογη αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας είναι το πραγματικό στοίχημα. Γιατί στην αγορά των data centers το μεγάλο κόστος προηγείται της μεγάλης απόδοσης — και το 2026 είναι η χρονιά κατά την οποία αυτή η εξίσωση αρχίζει να δοκιμάζεται στην πράξη.

close menu