Τεχνολογίες

Αποκαλυπτήρια στη ΔΕΘ για το πρώτο ελληνικό drone

To περίπτερο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνιά του, παρουσιάζοντας τις καινοτομίες, την τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Στους εντυπωσιακούς χώρους του περιπτέρου ξεναγήθηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα επιτεύγματα της ΕΑΒ που την έχουν καταστήσει μία από τις πλέον ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές εταιρείες στον τομέα των αεροκατασκευών.

Το ομοίωμα του πρώτου ελληνικού drone σε κλίμακα 1:2,5, το οποίο φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της ΕΑΒ, μαγνήτισε τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών της ΔΕΘ. Πρόκειται για το τελευταίας τεχνολογίας UAV του προγράμματος «Αρχύτας», ένα αεροσκάφος τύπου μικτής πτέρυγας, με σχεδιασμό που διαφέρει από όλα τα άλλα UAV, καθώς διαθέτει VTOL (κάθετη απογείωση και προσγείωση).

Το VTOL UAV του προγράμματος «Αρχύτας» είναι βασισμένο σε πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας της κλάσης tactical UAV μεγάλων διαστάσεων. Μέχρι σήμερα έχει γίνει η διαμόρφωση της ατράκτου του UAV και της πρόωσής του. Επίσης έχει γίνει η εσωτερική χωροθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, ωφέλιμου φορτίου, δεξαμενής καυσίμου, βοηθητικών συστημάτων VTOL κ.λπ. Η σχεδίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ενώ η κατασκευή του πρώτου πειραματικού μοντέλου θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται σε περίπου ενάμιση χρόνο. Για την κατασκευή του η ΕΑΒ συνεργάζεται με τρία Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στο περίπτερο της ΕΑΒ εκτίθεται επίσης το εμπρόσθιο τμήμα ουραίας ατράκτου του αεροσκάφους F-16 (Forward Section of Aft Fuselage), ενώ στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ παρουσιάζονται αναλυτικά τα ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΑΒ που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων στον τομέα της αεροπορικής συντήρησης (αεροσκάφη & ελικόπτερα, κινητήρες A/C, ηλεκτρονικά), ειδικά μαθήματα (επισκευή δομών, τεχνικές συγκόλλησης), διαδικασίες, διαχείριση, μαθήματα ποιότητας κ.λπ. Η ΕΑΒ αποτελεί δεξαμενή γνώσης για χιλιάδες νέους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας κ. Ιωάννης Κούτρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτριος Παπακώστας και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας υποδέχθηκαν στο Περίπτερο της ΕΑΒ τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νίκο Παπαθανάση, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων.

close menu