Διεθνή

Amazon και Microsoft θα ελεγχθούν για την κυρίαρχη θέση τους στον χώρο του cloud στο Ηνωμένο Βασίλειο

Amazon και η Microsoft κατέχουν το 60% έως 70% των συνολικών δαπανών στον χώρο του cloud computing στη Βρετανία, με τις λύσεις της AWS να απευθύνονται κυρίως σε startups, ενώ η Microsoft δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Ofcom, η βρετανική αρχή ρύθμισης των επικοινωνιών, ανακοίνωσε ότι θα κάνει αίτηση έρευνας για την κυρίαρχη θέση των δύο εταιρειών στον χώρο του cloud computing στη Βρετανία στην αρχή ανταγωνισμού της χώρας, την Competition and Markets Authority (CMA), για περαιτέρω διερεύνηση.

Η Ofcom αναφέρει ότι η Amazon Web Services (AWS) και το Microsoft Azure είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά του cloud computing αποτελώντας περίπου το 60% έως 70% των συνολικών δαπανών των εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις Amazon, Microsoft και Google να δημιουργούν συνολικά περίπου το 81% των εσόδων στην αγορά υποδομών cloud στη Βρετανία, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 15 δισεκατομμύρια λίρες (18,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η CMA θα εξετάσει την κυριαρχία των δύο εταιρειών στον χώρο του cloud computing στη Βρετανία και θα αξιολογήσει εάν αυτή η κυρίαρχη θέση είναι επιζήμια για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Η CMA θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται μεταξύ τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους ανταγωνιστές τους.

Η CMA ανέφερε σε δήλωσή της ότι χαιρετίζει την παραπομπή για έρευνα της Ofcom, προσθέτοντας ότι ο χώρος cloud “υποστηρίζει μια ολόκληρη σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών – από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τα μοντέλα AI”. “Πολλές επιχειρήσεις βασίζονται πλέον πλήρως στις υπηρεσίες cloud, καθιστώντας απαραίτητο τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό σε αυτήν την αγορά”, δήλωσε η Sarah Cardell, Διευθύνουσα Σύμβουλος της CMA, σε δήλωση την Πέμπτη.
«Ο ισχυρός ανταγωνισμός εξασφαλίζει ίσους όρους, έτσι ώστε η ισχύς στην αγορά να μην καταλήξει στα χέρια λίγων παικτών – απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό αυτών των ταχέως εξελισσόμενων ψηφιακών αγορών, έτσι ώστε οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη» συνέχισε.

Η CMA θα ολοκληρώσει την έρευνά της έως τον Απρίλιο του 2025 και θα προσδιορίσει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

close menu