Οικονομία

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων παραμένει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης οι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κινείται χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.

Όπως προκύπτει από την την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα έτρεξε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 2,8% υποχωρώντας οριακά μόνο από το από το 2,9% του Δεκεμβρίου (2,8% τον Νοέμβριο).

Στη σύγκριση Ιανουρίου – Δεκεμβρίου ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδα παρουσιάζουν μείωση με ρυθμό 0,8%.

Στο σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,7% ετησίως από το 1,9% της περασμένης μέτρησης, επιβεβαιώνοντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Πρόκειται δε, για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται πάντως ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι για ένα μέσο ρυθμό πληθωρισμού πέριξ του 2% ετησίως.

Στο λεγόμενο δομικό επίπεδο του δείκτη, δηλαδή χωρίς την επίδραση των ευμετάβλητων κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, ο ΔΤΚ στην ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στο 2,2% ετησίως από το 2,3%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διατηρηθεί αμετάβλητος. Σε δομικό επίπεδο πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2021.

Στη μηναία σύγκριση,  ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρουσίασε μείωση κατά 0,5% στο γενικό του επίπεδο και κατά 1,1% στο δομικό.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο με 3,2% (από 3,4% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενες από την κατηγορία τρόφιμα, αλκοολούχα, καπνικά στο 2,7%, (από 2,5% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,4% (από 0,3% τον Δεκέμβριο), ενώ οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να έχουν μειωθεί έντονα κατά -4,1% (από το -1,9% τον Δεκέμβριο).

Ανά χώρα,  ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε στη Σλοβακία με 4,2% ετησίως, με την Κροατία στο 3,6% και τρίτη υψηλότερη μέτρηση το 2,8% στην Ελλάδα. Αντίθετα, η χαμηλότερη μέτρηση καταγράφηκε στη Γαλλία με μόλις 0,4% και εν συνεχεία σε Ιταλία και Φινλανδία με 1%.

close menu