Ελάχιστοι θα θυμούνται ότι πριν 33 χρόνια εφαρμόστηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός ΚΒΣ και τα τότε λογιστικά μηχανογραφικά πακέτα διαφήμιζαν αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός.
«Αλιεύσαμε» από τον «τοίχο» του Αχιλλέα Χατζηνίκου, μετόχου της Computer Logic και πρωτεργάτη της αξιοποίησης της πληροφορικής στα λογιστήρια και στις οικονομικές υπηρεσίες, την ανάρτηση της διαφήμισης της εποχής που καλούσε τους Λογιστές σε σεμινάρια για να είναι σε θέση να υποστηρίξουν, την τότε τεράστια καινοτομία. Πραγματικά τα Λογιστήρια του 1992 πέρασαν εν μία νυκτί στην εποχή της ψηφιακής υποστήριξης του ΚΒΣ, βήμα που ισοδυναμούσε τότε σε εκατό myData.
Παραθέτουμε το κείμενο του Αχιλλέα Χατζηνίκου:
«Όποιος θυμάται τι είναι αυτό… είναι αληθινός παλιός. Και τυχερός. Ήταν το 1992.
Τότε που η τήρηση των λογιστικών βιβλίων άλλαζε εκ θεμελίων και για πρώτη φορά γινόταν λόγος για την ηλεκτρονική μορφή τους. Σε ολόκληρη την Χώρα οι Λογιστές έπρεπε να εκπαιδευτούν. Να ξαναμάθουν. Να προσαρμοστούν. Μαζί και οι Εταιρείες.
Τότε δεν υπήρχαν webinars. Ούτε e-learning. Μόνο άνθρωποι. Ταξίδια. Αίθουσες. Projectors που ζύγισαν 40 κιλά. Και πάθος.
Σε εκείνη τη στροφή της ιστορίας, μία ιδιωτική εταιρεία, χωρίς κρατική εντολή, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς να της το ζητήσει κανείς, σήκωσε το βάρος και υλοποίησε το μεγαλύτερο έργο εκπαίδευσης που είχε γίνει ποτέ, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα:
12.000 λογιστές. Σε 3 μόλις μήνες. Σε κάθε άκρη της Ελλάδας
Η εταιρεία λεγόταν COMPUTER LOGIC.
Αυτό που έγινε δεν ήταν “καμπάνια”. Ήταν αποστολή. Ήταν πίστη. Ήταν σεβασμός στον κλάδο και όραμα για το μέλλον.
Και έτσι, χωρίς πολλά λόγια, γράφονταν η Ιστορία.
Με ανθρώπους, με βούληση, με ευθύνη, με πάθος, με ιδρώτα».
Ο Αχιλλέας Χατζηνίκος έγινε γνωστός ως ιδρυτής και επικεφαλής της Computer Logic, της πρώτης εταιρείας που παρουσίασε την δεκαετία του ΄90 επιχειρηματικό λογισμικό σε PCs και καθιέρωσε το τυποποιημένο software (πακέτο).
Πρόκειται επίσης για τη μόνη ελληνική εταιρεία που εξήγαγε τεχνολογία λογισμικού στην Ευρώπη και την Αμερική και ανέπτυξε τεχνολογία software για την MicroSoft και την ΙΒΜ. Τα εμπορολογιστικά πακέτα της ήταν επί 5 χρόνια πρώτα σε πωλήσεις στη Γαλλία και είχαν σημαντική παρουσία σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.
Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χατζηνίκος παρέχει τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος και συνεχίζει να καινοτομεί και να δημιουργεί startups στον χώρο της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην Geotag Aeroview SA, διαχειριστής στην INTERACTIVE SOUVENIRS IKE και μέλος του ΔΣ του American International College και Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα στρατηγικής και οργάνωσης στον Όμιλο SPECISOFT.