Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Συνεργασία ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει το σχέδιο για την επόμενη μέρα στα νοσοκομεία

Ήδη πάντως είναι έτοιμος ο Υγειονομικός Χάρτης που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Επέκταση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία μετά τις εκλογές. Όπως αναφέρει το ethnos.gr, η νυν κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, ενώ κυρίαρχο χαρακτηριστικό θα είναι η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Ένα σχέδιο που θα ξετυλιχτεί μετά τις κάλπες όπως ευελπιστούν τα κυβερνητικά στελέχη, εφόσον βέβαια εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση. Άγνωστο βέβαια τι θα βγάλουν οι κάλπες.

Ήδη πάντως είναι έτοιμος ο Υγειονομικός Χάρτης που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ψήφιση του τελευταίου όπως φαίνεται νομοσχεδίου για την Υγεία: «Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής».

Ο Θάνος Πλεύρης δεν έκρυψε πάντως ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα καθώς μίλησε για: «Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών».

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, περιλαμβάνει ουσιαστικά συνλειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές κλινικές, ώστε να συνεφημερεύουν και να καλύπτονται οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Ήδη άλλωστε έχει δοκιμαστεί το σχέδιο αφού για να απομακρυνθούν τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία όπως το Αττικόν, μεταφέρονταν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.

Ήταν το πρώτο crash test που έγινε για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να συνλειτουργήσουν οι δύο τομείς και σε αυτό το επίπεδο. Κάτι που είχε γίνει νωρίτερα και εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να επεκταθεί, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, ώστε να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η σύμπραξη δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα όμως με βάση τους σχεδιασμούς της νυν κυβέρνησης, εάν εκλεγεί και πάλι χωρίς να χρειαστεί να παραδώσει το υπουργείο Υγείας σε μία πιθανή συγκυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και για το μάνατζμεντ των νοσοκομείων. Σχέδιο που δεν είχε κρύψει η ΝΔ από την πρώτη στιγμή.

Ειδικότερα στην περίπτωση αυτή, εξετάζεται να δοθεί το μάνατζμεντ των μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικούς φορείς ώστε να μετατραπούν οι Μονάδες του ΕΣΥ σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Θα έχει προηγηθεί βέβαια η μετατροπή των περισσοτέρων δημοσίων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ που είναι σήμερα, ώστε να είναι πιο ευέλικτα σε προσλήψεις αλλά και διαφορετικούς τρόπους χρηματοδότησης.

Όλα όμως θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και από τις πιθανές αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους.

Οι διαβεβαιώσεις πάντως των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι το ΕΣΥ θα παραμείνει δωρεάν για τους πολίτες.

close menu