Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Περί τα 85 εκατ. ευρώ το όφελος από τις μετοχές της Aegean

Η πρωτοβουλία σχετίζεται με την παρέμβαση του Δημοσίου στην Aegean λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού

Το Δημόσιο ενημέρωσε επισήμως την Αεροπορία Αιγαίου για την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα κτήσης 10.369.217 κοινών μετοχών της εταιρείας. Η πρωτοβουλία του Δημοσίου βασίστηκε στο νόμο 4772/2021, ο οποίος σχετιζόταν με την παρέμβαση του Δημοσίου στην Aegean λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από την πρωτοβουλία αυτή θα προκύψει σημαντικό όφελος για το Δημόσιο λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της AEGEAN σε σχέση με το 2021.

Ήδη σήμερα η AEGEAN ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει με τη σειρά της (όπως επίσης προβλέπει η συμφωνία του 2021) το δικαίωμα προαίρεσης για αγορά των δικαιωμάτων αυτών από το Δημόσιο, σε τιμή που προβλέπεται να κυμανθεί σχεδόν στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή (θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο και θα ισούται με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων 60 ημερών).

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, για να γίνει κατανοητό το όφελος του Δημοσίου σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Aegean, όταν υπεγράφη η σχετική συμφωνία ήταν περίπου 5,5 ευρώ. Με βάση δε τις επιμέρους προβλέψεις του σχετικού νόμου, το όφελος για το Δημόσιο αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή εξέλιξη, προστίθεται, δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία, όπως άλλωστε έπραξαν και τόσα άλλα κράτη την περίοδο της πανδημίας, διασώζοντας ουσιαστικά χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και διασφαλίζοντας τη δυνατότητά της να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

close menu