Έρευνα & Καινοτομία

Υπογραφή σύμβασης ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης του κεντρικού κτιρίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στο Μαρούσι

Η σύμβαση για το έργο λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης του κεντρικού κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στον Παράδεισο Αμαρουσίου μεταξύ του Αθηνά, της Τεχνικής Υπηρεσίας της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Ανάπτυξης, και του αναδόχου Έργμασιν Τεχνική, υπεγράφη την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα και του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Σενετάκη. Παρόντες, επίσης, στην υπογραφή ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΕΚ, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης καθώς και ο χειριστής του έργου κ. Βασίλης Κυριακόπουλος.

Η υπογραφή της σύμβασης αυτής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία που Ερευνητικού Κέντρου και εντάσσεται στο συνολικό έργο αναβάθμισης των υποδομών του Αθηνά. Η υλοποίηση στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτικών της πράσινης μετάβασης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο κ. Σκρέκας στη σύντομη ομιλία του «Η πιο φθηνή και η πιο πράσινη ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε.»

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Αθηνά καθηγητή κ. Γιάννη Εμίρη στους χώρους όπου δραστηριοποιούνται οι ερευνητές των Ινστιτούτων και Μονάδων του Αθηνά. Είχαν έτσι και την ευκαιρία για μια άμεση γνωριμία με ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνολογίες.

Ο κ. Σκρέκας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους εκπροσώπους των Ινστιτούτων και Μονάδων του Αθηνά δηλώνοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας μας εξαρτάται από την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Είναι απαραίτητο να συνδέσουμε την έρευνα με τη μεταποίηση και την αγορά, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών μας.» Ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι: «Αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε οι σπουδαίοι ερευνητές και επιστήμονές μας να έχουν τις κατάλληλες υποδομές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να υλοποιήσουν το όραμά τους. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά η Ελλάδα και τα λαμπρά μυαλά του τόπου μας θα μείνουν εδώ και θα δημιουργήσουν.»

Από την πλευρά του ο κ. Εμίρης τόνισε τη δυναμική ανάπτυξη που έχει σημειώσει το Αθηνά τα τελευταία χρόνια, και ως προς την θεματική επέκταση και ως προς την ανάπτυξη των αριθμητικών μεγεθών, δίνοντας έμφαση στις συνεργασίες τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς. Το Αθηνά βρίσκεται στον πυρήνα της ψηφιακής μετάβασης, αναβαθμίζοντας το επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα στις ψηφιακές τεχνολογίες και κερδίζοντας το στοίχημα του brain gain.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης.

Το έργο λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης του ιδιόκτητου κτηρίου του Αθηνά, ύψους 2,72 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας 12 μηνών, εντάσσεται στο υποέργο 2: «Κατασκευή/Ανακατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων για το ΕΚ Αθηνά» της δράσης ID16624 «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας της ΓΓΕΚ», συνολικού ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, με την στήριξη του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

close menu