Τεχνολογίες

Χρήστος Τριαντόπουλος: Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος και την τρομοκρατία

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στο πεδίο των νέων τεχνολογιών επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «FATF – Νέες τεχνολογίες και περιβάλλον: Προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για μία εκδήλωση με τη σύμπραξη της Financial Action Task Force (FATF), της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Οικονομικών, με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο της FATF, κ. Markus Pleyer και τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος όλη την προηγούμενη περίοδο διετέλεσε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της FATF, ενός διεθνούς οργανισμού που ηγείται στον αγώνα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις νέες τεχνολογίες:

«Κύριε Πρόεδρε, η παρουσία σας εδώ μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε την ισχυρή πολιτική μας βούληση να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Από την αρχή της Προεδρίας σας υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειώσουμε τους κινδύνους σε συγκεκριμένα πεδία: νέες τεχνολογίες, περιβαλλοντικό έγκλημα, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ας εστιάσουμε, τώρα, στο πρώτο μας θέμα: τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις νέες τεχνολογίες. Εδώ και πολλά χρόνια, η FATF παρακολουθεί τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και αναλαμβάνει δράση για να αντιμετωπίσει τους αναδυόμενους κινδύνους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εισαγωγή νέων προτύπων για τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Προεδρία σας έθεσε ως στόχο να συνεχίσει αυτή τη δουλειά, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία και ξεκινώντας μία πρωτοβουλία για την παρακολούθηση των κινδύνων και την εξερεύνηση των ευκαιριών που δημιουργούνται για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να καταστήσουν φθηνότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη την εφαρμογή μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν την εφαρμογή των προτύπων της FATF, στηρίζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και εξασφαλίζοντας παράλληλα, τη χρηματοπιστωτική ένταξη.

Πιστεύω ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας μπορεί να βοηθήσει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να βελτιώσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των προτύπων της FATF. Η ανάπτυξη, υιοθέτηση και εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών ενέχει, όμως, και κινδύνους. Για εμάς, αυτό το ζήτημα έχει ύψιστη σημασία. Θεωρώ ότι παρά τις όποιες προκλήσεις, όταν υπάρχει καθοδήγηση, όταν υπάρχουν συνέργειες και πολιτική βούληση, μπορούν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αρκετά μέτρα για να υποστηρίξει και να προάγει την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε περισσότερο. Το πλαίσιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος πρέπει να βελτιωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συναλλαγές peer-to-peer και τα crypto assets κρύβουν κινδύνους τόσο ως προς το ξέπλυμα χρήματος, όσο και ως προς τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ειδικά τα crypto assets είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο, να κινηθούμε ταχύτερα και να γίνουμε πιο φιλόδοξοι, προκειμένου να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις».

Αποκρινόμενος, ο κ. Markus Pleyer σχολίασε θετικά το έργο που έχει συντελεστεί από την ελληνική πλευρά από το 2019 στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας: «Θα ήμουν χαρούμενος εάν τα άλλα κράτη είχαν το ίδιο καλό αποτέλεσμα που είχε η Ελλάδα».

close menu