Τηλεπικοινωνίες

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone το 2023

Έτος ορόσημο ήταν για την Vodafone το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024, καθώς τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, , με σημαντική συμβολή από το μέτωπο των υπηρεσιών προς τους εταιρικούς πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το δ’ τρίμηνο του 2024 τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2%, επίδοση που αντανακλά την ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες συνδεσιμότητας και ICT από εταιρικούς πελάτες.

Κατά την ίδια περίοδο, στην κινητή τηλεφωνία οι πελάτες συμβολαίου αυξήθηκαν κατά 146.000, αποτελώντας το 45,4% της συνολικής βάσης της εταιρείας, ενώ η συνδρομητική βάση της σταθερής τηλεφωνίας παρέμεινε σταθερή. Επιπλέον, η χρήση δεδομένων αυξήθηκε σχεδόν κατά 60% σε σχέση με πέρσι, ανερχόμενη σε 453 PetaByte.

Στο πεδίο της ψυχαγωγίας, το Vodafone TV ξεπέρασε το ορόσημο των 200.000 συνδρομητών φιλοξενώντας την μεγαλύτερη ποικιλία ποιοτικού περιεχομένου στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone έχει αναπτύξει δίκτυα σε περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Βέροιας, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές.

Ολοκληρώνονται επενδύσεις 600 εκατ ευρώ

Αυτή την περίοδο η Vodafone βαδίζει προς την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021, ενώ ο επενδυτικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων 1 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια.

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, του κράτους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, και θα στηρίξουν ενεργά την ευρύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ψηφιοποίησης της Ελλάδας.

Δίκτυα οπτικών ινών κατασκευάζονται επίσης στην Πάτρα, την Κοζάνη και τον Βόλο ενώ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες στα Ιωάννινα. Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος, στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH).

Στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 88% και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανάπτυξης, τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέλθει στο 95%. Σήμερα, όλες οι πρωτεύουσες των Περιφερειών, τουλάχιστον οι δεύτερες και τρίτες σε πληθυσμό πόλεις ανά περιοχή, καθώς και 62 νησιά, διαθέτουν κάλυψη από το Vodafone 5G Network.

Το Vodafone Business συνέχισε να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο και τη διείσδυση υπηρεσιών πέρα από την συνδεσιμότητα, που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις βοηθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να γίνουν πιο παραγωγικές.

Σημαντική αύξηση των υπηρεσιών ΙοΤ

Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες Internet of Things και Πληροφορικής αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20% από έτος σε έτος, ενώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Vodafone Ελλάδας έχει δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες με ένα δίκτυο κορυφαίων τεχνολογικών συνεργατών που έχουν οδηγήσει στην ανάθεση έργων αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον πυλώνα της προστασίας του Περιβάλλοντος, το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υλοποιεί το πρόγραμμα Vodafone Posidonia, μια στρατηγική πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου Πελάγους, ενώ θα ακολουθήσει η πόντιση υποβρυχίου παρατηρητηρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συνεργασία της Vodafone με την WWF, βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων λιανικής σε εγκαταστάσεις μηδενικών αποβλήτων και εκπομπών.

Tο Ίδρυμα Vodafone εξακολούθησε, επιπλέον, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας την βοήθεια της τεχνολογίας και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, έκανε πραγματικότητα τη διάθεση του Panic Button σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 2.000 γυναίκες το έχουν εγκαταστήσει στο τηλέφωνό τους, ενώ ενεργοποιήθηκε πάνω από 300 φορές, προκαλώντας την ανταπόκριση της αστυνομίας που έσπευσε για την προστασία των θυμάτων.

TAGS:

close menu