Διεθνή

Χαμηλό 11 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα ευρωζώνης

Στις 52,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για μείωση κατά 0,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την IHS Markit. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο PMI αυξήθηκε κατά μία μονάδα από τον Δεκέμβριο του 2021 και έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών και τις 59 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 51,2, σε χαμηλό εννέα μηνών μετά από μείωση κατά 1,9 μονάδες δείκτη σε μηνιαία βάση.

«Το κύμα Ομικρον οδήγησε σε μια ακόμη απότομη πτώση των δαπανών σε πολλές υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές στην αρχή του έτους, με τον τουρισμό, τα ταξίδια και την αναψυχή να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο συνολικός αντίκτυπος στην ευρύτερη οικονομία φαίνεται σχετικά ήπιος και το πιο ενθαρρυντικό είναι η περαιτέρω χαλάρωση των καθυστερήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού παραγωγής παρά το νέο κύμα του ιού», επισημαίνει στην έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

close menu