Πληροφορική

Το βραβείο John von Neumann σε δυο Έλληνες θεωρητικούς επιστήμονες πληροφορικής

Οι Καθηγητές Πληροφορικής Χρίστος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Γιαννακάκης έλαβαν το Βραβείο Θεωρίας John von Neumannγια για την έρευνά τους στην υπολογιστική θεωρία πολυπλοκότητας που διερευνά τα όρια της αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων λήψης αποφάσεων στην επιχειρησιακή έρευνα και τις επιστήμες διαχείρισης.

Στους δυο επιστήμονες απονεμήθηκε το βραβείο στην ετήσια συνάντηση INFORMS 2023 τον Οκτώβριο στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Το Ινστιτούτο Επιχειρησιακής Έρευνας και Διοικητικών Επιστημών (INFORMS) απένειμε για πρώτη φορά το βραβείο το 1975 για να τιμήσει έργα που έχουν αποδείξει τη διαρκή αξία τους στην επιχειρησιακή έρευνα και τις επιστήμες διαχείρισης. Τα κριτήριά του περιλαμβάνουν τη σημασία, την καινοτομία, το βάθος και την επιστημονική αριστεία, επιτρέποντας μια ευρεία και ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Ο Παπαδημητρίου και ο Γιαννακάκης ξεκίνησαν να συνεργάζονται ενώ ήταν διδακτορικοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Έχουν δημοσιεύσει πάνω από 40 εργασίες μαζί, με 20 από αυτές τις εργασίες να συγκεντρώνουν περισσότερες από 100 αναφορές. Η εργασία τους του 1988, “βελτιστοποίησης, προσέγγισης και πολυπλοκότητας”, εισήγαγε μια σειρά νέων κατηγοριών πολυπλοκότητας και εννοιών προσέγγισης που συνεχίζουν να μελετώνται σήμερα.

close menu