Πληροφορική

To “σίριαλ” Sam Altman, Microsoft και OpenAI συνεχίζεται

Ο Sam Altman εξακολουθεί να προσπαθεί να επιστρέψει ως CEO της OpenAI, δεν είναι οριστική η συμφωνία με την Microsoft. Οι ανταγωνιστές καραδοκούν για τα στελέχη της OpenAI.

Η αιφνιδιαστική μετακίνηση του Sam Altman στη Microsoft μετά την απόλυση “σοκ” της περασμένης Παρασκευής δεν είναι τελειωμένη υπόθεση μια και ο ίδιος και ο συνιδρυτής Greg Brockman εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στην OpenAI εάν τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τον απέλυσαν αποχωρήσουν, λένε πολλές πηγές στο The Verge.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπάρχουν συγκεντρωμένες πάνω από 700 υπογραφές στελεχών της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής επιστήμονα Ilya Sutskever, ο οποίος ηγήθηκε της αρχικής κίνησης για την καθαίρεση του Altman, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου και την επιστροφή των Sam Altman και Greg Brockman.

Ο Altman, ο πρώην πρόεδρος Brockman και οι επενδυτές της εταιρείας εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν μια όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή έξοδο για το διοικητικό συμβούλιο, λένε πολλές πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης. Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντιτίθενται στον Altman είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Quora Adam D’Angelo, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της GeoSim Systems Tasha McCauley και η Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown, με το τέταρτο μέλος, Ilya Sutskever να έχει ήδη μετανιώσει για την αρχική επιλογή του.

Μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας από το The Verge, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella εμφανίστηκε στο CNBC και στο Bloomberg TV. Όταν ρωτήθηκε απευθείας από τον Jon Fortt του CNBC εάν ο Sam Altman και το προσωπικό της OpenAI θα ενταχθούν στη Microsoft, ο Nadella είπε ότι «αυτό εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της OpenAI να επιλέξουν». Στη συνέχεια είπε ότι η Microsoft «επέλεξε ρητά να συνεργαστεί με την OpenAI και προφανώς αυτό εξαρτάται από τους ανθρώπους της OpenAI που μένουν εκεί ή έρχονται στη Microsoft, οπότε είμαι ανοιχτός και στις δύο επιλογές».

Σχετικά με το αν η Microsoft χρειάζεται μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, είπε ότι «είναι σαφές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει γύρω από τη διακυβέρνηση – θα έχουμε έναν καλό διάλογο με το διοικητικό τους συμβούλιο σχετικά με αυτό και θα το εξετάσουμε καθώς εξελίσσεται».
Στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε στην Emily Chang ότι «οι εκπλήξεις είναι κακές» και η Microsoft «σίγουρα θα θέλει κάποιες αλλαγές διακυβέρνησης. Αυτή η ιδέα ότι οι αλλαγές συμβαίνουν χωρίς να είμαστε μέρος της όλη διαδικασίας δεν είναι καλή». Όταν η Chang ρώτησε ποιος θα είναι ο CEO της OpenAI αύριο, ο Nadella γέλασε και είπε: «Θα το αφήσω με την OpenAI και το διοικητικό της συμβούλιο».

Ο ανταγωνισμός σε ετοιμότητα 

Παράλληλα με αυτή την αβεβαιότητα στην OpenAI, πολλές μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως για παράδειγμα η Salesforce μέσω του Marc Benniof μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμες να προσλάβουν όσα στελέχη της OpenAI αποχωρήσουν τελικά από την εταιρεία και δεν μεταβούν στην Microsoft ενώ πολλοί πελάτες της OpenAI έχουν έρθει ήδη σε επαφή με την Anthropic και άλλους ανταγωνιστές της OpenAI για πιθανή συνεργασία αν η εταιρεία διαλυθεί. Και μέσα σε όλα αυτά τη OpenAI έχει αναρτήσει αγγελίες με αποδοχές 600.000 δολάρια / έτος.

close menu