Τεχνολογίες

Το Polys μεταφέρεται στο Exonum blockchain

Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ασφάλειας του e-voting

Το Polys, ένα εργαλείο ψηφοφορίας με βάση το blockchain από το Kaspersky Innovation Hub, μεταφέρθηκε στην πλατφόρμα blockchain Exonum. Αυτό το βήμα θα επιτρέψει στο Polys να λειτουργεί ταχύτερα, να επεξεργάζεται ψηφοφορίες μεγάλης κλίμακας και να παρέχει πιο προσαρμοσμένες δυνατότητες στους πελάτες. Το νέο framework επιτρέπει επίσης την εφαρμογή πιο εξελιγμένης end-to-end επαλήθευσης καθώς και ισχυρότερων αλγορίθμων ανωνυμοποίησης και κρυπτογράφησης.

Η αμετάβλητη και αποκεντρωμένη φύση του blockchain το καθιστά μια τέλεια τεχνολογία για ενορχήστρωση κοινών αποφάσεων στο διαδίκτυο. Εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να παραποιήσει κρυφά τις ψήφους. Ωστόσο, η ταχύτητα των συναλλαγών πολλών πλαισίων blockchain είναι περιορισμένη. Συγκεκριμένα, το Ethereum μπορεί να χειριστεί περίπου 100-200 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο στο Polys, ενώ η Visa μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 45.000. Η χαμηλή παραγωγικότητα ενός κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger) μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έργα μεγάλης κλίμακας.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός, το Polys μεταφέρθηκε από ένα ιδιωτικό δίκτυο blockchain με βάση το πρωτόκολλο Ethereum στο Exonum. Αυτό το πλαίσιο ανοιχτού κώδικα, εταιρικού επιπέδου, που αναπτύχθηκε από την Bitfury, χρησιμοποιεί προσαρμοσμένο αλγόριθμο συναίνεσης, ο οποίος επιτρέπει ταχύτερες λειτουργίες. Καθώς το Exonum υποστηρίζει τη γλώσσα προγραμματισμού Rust, η λογική των «έξυπνων» συμβολαίων του Polys μπορεί να εκτελεστεί χωρίς εικονική μηχανή. Αυτό ωφελεί επίσης την παραγωγικότητα της πλατφόρμας, οπότε μπορεί να επεξεργαστεί έως και 5.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με καθυστέρηση 0,5 δευτερολέπτων.

Η αυξημένη απόδοση επιτρέπει στο Polys να εφαρμόζει ισχυρότερη κρυπτογραφία ελλειπτικής καμπύλης (ECC) για κρυπτογράφηση της επιλογής ενός ψηφοφόρου. Από προεπιλογή, το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση αποθηκεύεται από τον οργανωτή ψηφοφορίας, αλλά το Polys μπορεί να παρέχει μια επιλογή όπου γίνεται κοινή χρήση μεταξύ πολλών οργανισμών χρησιμοποιώντας μυστικές επαληθεύσιμες τεχνικές ή κατανεμημένους μηχανισμούς παραγωγής κλειδιών. Η ενημερωμένη αρχιτεκτονική επιτρέπει επίσης τη γρήγορη ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων κρυπτογράφησης που χρειάζεται ένας πελάτης, για παράδειγμα, για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις ενός ρυθμιστή.

Το Polys μπορεί επίσης να παρέχει ανωνυμοποίηση μέσω ενός σχήματος τυφλών υπογραφών. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ψηφοφορίας επαληθεύει ότι η ψήφος στάλθηκε από άτομο που έχει εξουσιοδοτηθεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Ωστόσο, δεν μπορεί να συνδέσει την ψηφοφορία με έναν ακριβή ψηφοφόρο ή να αποκαλύψει την επιλογή του. Η προσέγγιση τυφλής υπογραφής παρέχει μια πιο αξιόπιστη μέθοδο ανωνυμοποίησης, η οποία είναι εγγυημένη από μαθηματικούς αλγόριθμους και δεν βασίζεται στην ευθύνη οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Η υπηρεσία υπογραφής φιλοξενείται παράλληλα με τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Polys από προεπιλογή. Κατόπιν αιτήματος, μπορεί να φιλοξενείται σε περιβάλλον πελάτη ή το σύστημα μπορεί να υποστηρίζει ένα σύστημα πολλαπλών υπογραφών που περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς.

Το Exonum περιλαμβάνει ένα light client που επέτρεψε στο Polys να δημιουργήσει κρυπτογραφικά στοιχεία ότι τα ενημερωτικά δελτία είναι αποθηκευμένα στο blockchain. Αυτή η λειτουργία χρησιμοποιείται για end-to-end επαλήθευση και διασφαλίζει ότι η διαδικασία e-voting εκτελείται χωρίς νοθεία ψήφων.

Εκτός από τις βελτιώσεις ασφάλειας, με την πρόσφατη ενημέρωση, το Polys μπορεί να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα σε συγκεκριμένες ανάγκες πελατών. Καθώς το επιλεγμένο πλαίσιο είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και επιτρέπει την εύκολη ενημέρωση της λογικής των έξυπνων συμβάσεων, οι προγραμματιστές του Polys μπορούν να προσθέσουν γρήγορα νέες δυνατότητες, εάν τους ζητηθεί.

«Με τη μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο και μια αρθρωτή προσέγγιση στην πλατφόρμα, το Polys μπορεί να υποστηρίξει διάφορα σενάρια ψηφοφορίας πελατών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια της διαδικασίας. Η αρχιτεκτονική μας μάς επιτρέπει να εφαρμόζουμε γρήγορα μεθόδους κρυπτογράφησης, όπως ο πελάτης το απαιτεί, να ενσωματώνουμε οποιονδήποτε μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας ψηφοφόρων και να εισαγάγουμε εύκολα προσαρμοσμένα ψηφοδέλτια, όπως ένα για δημοψήφισμα με πολλές ερωτήσεις», σχολιάζει ο Alexander Sazonov, Head of Product, Polys.

close menu