Πολιτική

Την 1η Ιουνίου το ελληνικό “Πράσινο Πιστοποιητικό” – Πότε και πως θα εκδίδεται

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την έκδοση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού μετά την συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και κρατών μελών έπειτα από σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα.
Η χώρα μας, μάλιστα, θα είναι έτοιμη να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

α) έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19,

β) έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή

γ) έχει αναρρώσει από τη νόσο covid-19.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για «εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων» είχε κάνει λόγο εξ αρχής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου -καθώς η χώρα μας πέρασε με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης- θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Αναφέρεται ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού θα είναι τα εξής:

• σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
• με κωδικό QR
• δωρεάν
• στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
• ασφαλές και προστατευμένο
• έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ

close menu