Πολιτική

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Αμεσα ξεκινούν 200 έργα και 60 μεταρρυθμίσεις για την άμεση αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Πακέτο 200 έργων και συνολικά 60 μεταρρυθμίσων συζητά το υπουργείο Οικονομικών με τις Βρυξέλλες, πριν ακόμη την επίσημη έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, είπε ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο 22ο συνέδριο του Capital Link με θέμα επενδύσετε στην Ελλάδα (Invest in Greece) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως από το 2021 και μετά το μεγάλο στοίχημα είναι η ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι στο πλαίσιο του προσχεδίου που έχει στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες βρίσκονται στο τραπέζι συνολικά 200 έργα, πολλά από τα οποία θα ξεκινήσουν από την αρχή του 2021, και μαζί 60 μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η ελληνική Κυβέρνηση αξιοποιώντας τα χρήματα του Ταμείου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που δίνεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων μέσα από τα έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία. Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι η συνδρομή του δημοσίου στις ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι τα περίπου 13 δισ. των δανείων μηδενικού επιτοκίου που παρέχει το Ταμείο προς την Ελλάδα. «Με την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων προσδοκούμε να έχουμε μόχλευση των πόρων αυτών ώστε να εξασφαλίσουμε επενδύσεις συνολικού ύψους 45-50 δισ. ευρώ μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Σημείωσε ακόμη ότι άλλος ένα στόχος που βάζει η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο είναι να προωθήσει μεγάλες δημόσιες υποδομές εθνικής σημασίας μέσω των Συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Προσδοκούμε μέσα στην επόμενη πενταετία να υλοποιήσουμε ΣΔΙΤ το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται από 5 έως 7 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Δημόσια διοίκηση

close menu