Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Θεόδωρος Λιακόπουλος: Δε νοείται αναβαθμισμένο σύστημα υγείας χωρίς καινοτόμο τεχνολογία

Δε νοείται αναβαθμισμένο σύστημα υγείας χωρίς καινοτόμο τεχνολογία και ποιοτικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενόψει του συνεδρίου HealthWorld που διοργανώνει το Επιμελητήριο την Δευτέρα, 25 και την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Λιακόπουλος περιγράφει τα βασικά προβλήματα  του συστήματος υγείας που πρέπει να επιλυθούν, αναφέροντας  ότι πρέπει: «Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει τους απαραίτητους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους αλλά και δομές για να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα. Να διαθέτει σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η αύξηση της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και απόδοσης. Να προχωρήσει άμεσα η ψηφιακή τεχνολογία και δια συνδεσιμότητα στις δομές υγείας. Να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας ώστε να γίνεται ευκολότερο το περαιτέρω έργο αναβάθμισης των υποδομών ηλεκτρονικής υγείας προκειμένου να υλοποιηθούν πρακτικές οι οποίες προασπίζουν την ποιότητα».

Για τον τον κ. Λιακόπουλο, η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για να πάμε την κοινωνία και τη χώρα στο επόμενο στάδιο της ψηφιακής εποχής. «Το Ελληνικό σύστημα υγείας πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να αναβαθμίσει την τεχνολογία σταματώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες», τονίζει ο ίδιος και εξηγεί: «Χρειάζεται να αξιοποιηθούν τα ψηφιακά εργαλεία σε ολόκληρη τη δομή του συστήματος ξεκινώντας από τη πρωτοβάθμια περίθαλψη με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης που θα προσφέρουν δυνατότητες της διαγνωστικής αξιοπιστίας, κλινικής και επεμβατικής αποτελεσματικότητας. Η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων πρέπει να γίνει τώρα. Τα εργαλεία υπάρχουν απλά απαιτείται να πάρουμε τις αποφάσεις, να δοθούν τα κονδύλια και να προχωρήσουμε στην άμεση υλοποίησή τους».

Για τον πρόεδρο δε νοείται αναβαθμισμένο σύστημα υγείας χωρίς καινοτόμο τεχνολογία και ποιοτικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η εισαγωγή νέων τεχνολογιών έχει αποδείξει ότι υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. «Είναι αποδεδειγμένο ότι η νέα τεχνολογία στη διάγνωση έχει βελτιώσει σημαντικά τη πρόληψη ασθενειών με αποτέλεσμα τη μείωση στο κόστος περίθαλψης . Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική έχει αναβαθμίσει τις επεμβατικές τεχνικές προσφέροντας απίστευτες λύσεις για την υγεία των ασθενών με σημαντικό όφελος το κόστος περίθαλψης» επισημαίνει ο κ. Λιακόπουλος.

close menu