Έρευνα & Καινοτομία

Thales και Nexter εξοπλίζουν τα πλοία του Γαλλικού Ναυτικού με συστήματα πυροβολικού νέας γενιάς

Oι ναυτικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές σύνθετες απειλές –από μη επανδρωμένα εναέρια και επίγεια οχήματα, μέχρι ελαφρά αεροσκάφη και πυραύλους. Το RAPIDFire, αξιοποιεί τη συνδυασμένη τεχνογνωσία των Thales και Nexter για να καλύψει τις αμυντικές απαιτήσεις μικρής εμβέλειας των ενόπλων δυνάμεων. Το RAPIDFire είναι ένα σύστημα πυροβολικού τελευταίας γενιάς, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές (αέρα και εδάφους), ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να διασυνδέει όλα τα εμπλεκόμενα συστημάτα χερσαίου και ναυτικού περιβάλλοντος, και του οποίου το κόστος εμπλοκής προσαρμόζεται σε αυτό των απειλών.

Το RAPIDFire, είναι ένα σύστημα πυροβολικού υψηλής ακρίβειας χάρη στο οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός που είναι ενσωματωμένο στον πυργίσκο του, τους προηγμένους αλγορίθμους του, καθώς και το ισχυρό οπλικό και αυτόματο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών, τα οποία συμβάλλουν στην ταχύτητα δράσης του καθώς και στην αποτελεσματικότητά του. Το σύστημα αυτό, ενσωματώνει ένα όπλο 40 mm που αναπτύχθηκε από την CTAI, τη διεθνή θυγατρική της Nexter Systems και της BAE Systems.

Η Νexter και η Thales δημιούργησαν αυτήν την προσωρινή κοινοπραξία για το RAPIDFire, στα πλαίσια ενός προγράμματος (roadmap) που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 10 χρόνια.

Το πρόγραμμα σήμερα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η πιστοποίηση, η παραγωγή και η παράδοση των οπλικών συστημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2022. Έχοντας μια προσέγγιση “επιφάνειας-αέρος” η οποία επιτρέπει τη χρήση του στη θάλλασα αλλά και στη στεριά, το σύστημα παρέχει επίσης τη δυνατότητα προετοιμασίας για μελλοντική χρήση σε χερσαίους μεταφορείς. Το RAPIDFire, θα είναι έτσι ένα σύστημα πυροβολικού ικανό να εξοπλίσει ναυτικές, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις.

Ο Thomas Got, Διευθύνων Σύμβουλος Ολοκληρωμένων Συστημάτων για την Προστασία του Εναέριου Χώρου της Thales δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά παρέχουμε τη στήριξή μας στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό, καθώς αυτό ενισχύει τις αμυντικές του λύσεις. Συνδυάζοντας την ταχύτητα στο χρόνο δράσης και την ακρίβεια, το RAPIDFire που αναπτύξαμε σε συνεργασία με τη Nexter, αποτελεί την καλύτερη λύση για την προστασία των πλοίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού από τις σύγχρονες απειλές. Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ουσιαστικό και βιώσιμο τμήμα των προηγμένων υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουμε για την προστασία των ενόπλων δυνάμεων.»

Ο Michel Vatrey, Διευθυντής Συστημάτων και Προγραμμάτων της Nexter δήλωσε: «Το  CTA40 έχει απαράμιλλα χαρακτηριστικά ισχύος και συμπαγείας, καθιστώντας το ένα σύστημα πυροβόλων όπλων που είναι απόλυτα κατάλληλο για την προστασία σκαφών επιφάνειας. Με το RAPIDFire, η Nexter είναι στην ευχάριστη θέση να επεκτείνει τη χρήση του CTA40 σε συνεργασία με την Thales και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.»

close menu