Οικονομία

Τέλος στις έκτακτες παροχές βάζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Τίτλους τέλους θα ρίξουν από το 2025 οι έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λόγω των φραγμών που βάζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος ουσιαστικά είναι η τελευταία χρονιά ευελιξίας στους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία έχει τη δυνατότητα να διανείμει το φορολογικό πλεόνασμα που άρχισε να δημιουργείται από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στο δημοσιονομικό πεδίο δεν αλλάζει κάτι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος να παραμένουν «κλειδωμένοι» στο 2,1% του ΑΕΠ και στο 152,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα ενώ αμετάβλητες είναι οι προβλέψεις για μέσο πληθωρισμό 2,6% το 2024.

Με το νέο Σύμφωνο που θα εφαρμοσθεί πλήρως από το επόμενο έτος, ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπερεισπράξεων είναι υψηλότερο από το στόχο ολόκληρο το «περίσσευμα» θα κατευθύνεται αποκλειστικά στη μείωση του χρέους.

Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη το επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής μετακινείται από το πρωτογενές πλεόνασμα στο ρυθμό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών καθώς δεν πρέπει να υπερβαίνει το πλαφόν του 2,6% που πιθανότατα θα τεθεί. Μόνο στην περίπτωση που οι δαπάνες συγκρατηθούν χαμηλότερα από αυτό το όριο θα δημιουργείται ταμειακός χώρος για παροχές.

Για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

close menu