Ψηφιακός Μετασχηματισμός

ΤΕΕ: Δωρεάν 30.000 ψηφιακές υπογραφές σε μηχανικούς

Προχωρά το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ώστε ο κάθε πολίτης με το πάτημα ενός κουμπιού, να πάρει ολοκληρωμένη πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις

Το Τεχνικό Επιμελητηριο Ελλάδος στο πλαίσιο του Έργου «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης» προσφέρει δωρεάν 30.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές τριετούς διάρκειας σε Μηχανικούς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις. Η Δωρεάν Παροχή Ψηφιακής Υπογραφής τριετούς διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα μηχανικούς, που ήδη ξεκίνησε την παραγωγική της λειτουργία, αποτελεί ένα πρώτο «εξωστρεφές» παραδοτέο του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν απλοί χρήστες. Είναι ένας «προάγγελος» των δυνατοτήτων που θα αποκτήσει όλη η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες με την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινό δήλωσε:

«Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, αν και ψηφιακό έργο, αποκτά «σάρκα και οστά». Με πρώτο προπομπό των αλλαγών που έρχονται τη δωρεάν παροχή 30.000 ψηφιακών υπογραφών σε φυσικά πρόσωπα μηχανικούς για τρία έτη.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση για ένα νέο ψηφιακό κράτος που εμείς, στο ΤΕΕ, προτείναμε, σχεδιάσαμε και επιμείναμε για χρόνια να υλοποιηθεί. Είχα αναφέρει σε άσχετο χρόνο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ότι είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν και ότι ακόμη και η αδράνεια είναι ευθύνη. Για αυτό και εμείς δεν αδρανήσαμε ποτέ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Και τώρα μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης με αποτελέσματα που μπορεί να δει η οικονομία και η κοινωνία, με πρώτους τους μηχανικούς.

Είναι μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες τη δουλειά τους. Γιατί είναι απαραίτητο ως εργαλείο επιτελικού σχεδιασμού στην Ελληνική Πολιτεία.

Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.

To TEE τα τελευταία χρόνια, σε μια λογική επέκταση του ρόλου του ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, έχει αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων μέσα από έργα, κυρίως ψηφιοποίησης, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα στην οικονομία και τις δουλειές μας. Βασικός μας στόχος στο ΤΕΕ, μέσα από αυτές τις δράσεις και τα έργα, είναι να μειώνουμε τη γραφειοκρατία μέσω ψηφιακών εργαλείων. Προσέξτε: όχι να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία, αλλά να τη μειώνουμε, να την καταργούμε όπου είναι νομικά δυνατό.

Οι δράσεις μας εστιάζουν στον μηχανικό, ως καταλύτη ανάπτυξης, όχι ως συντεχνιακή παροχή. Γιατί οι αλλαγές που δρομολογούμε και υλοποιούνται ενδιαφέρουν κυρίως τους μηχανικούς αλλά αφορούν ολόκληρη την οικονομία. Η κοινωνία και η εθνική οικονομία είναι ο τελικός αποδέκτης των μεγάλων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα.

Οι αλλαγές είναι ήδη εδώ και τις βλέπουν όλοι: η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών που σύντομα ξεκινά, και τόσα άλλα ακόμη. Τώρα και με τα πρώτα έμπρακτα αποτελέσματα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Η χώρα αλλάζει με εκπληκτικό ρυθμό όσον αφορά στην μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Σε αυτήν την τεράστια αλλαγή το ΤΕΕ ήταν και είναι πρωτοπόρο και πρωταγωνιστεί σε πολλές μεταρρυθμίσεις.»

Οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς myTEE στην «Εφαρμογή Διάθεσης Εγκεκριμένων Ψηφιακών Πιστοποιητικών»: https://web.tee.gr/diathesi-psifiakon-ypografon/

Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης της ψηφιακής υπογραφής θα μπορούν να υπογράφουν ηλεκτρονικά έγγραφα pdf μέσω της «Εφαρμογής Χρήσης Ψηφιακής Υπογραφής».

Οι ψηφιακές υπογραφές είναι ένας αποτελεσματικός και νόμιμος τρόπος για την ταχεία υπογραφή ηλεκτρονικών εγγράφων και μπορούν να αντικαταστήσουν τη χειρόγραφη υπογραφή σε αρκετές διαδικασίες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.

close menu