Τεχνολογίες

Στις 150 χιλιάδες οι απολύσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας με τιτάνιες αποτιμήσεις στη Γουόλ Στριτ είναι επικεφαλής των πρωταθλητών των απολύσεων πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν το κόστος από μια παγκόσμια οικονομική ύφεση που βλέπουν ότι έρχεται.

Οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων και της μειωμένης κατανάλωσης, που ανάγκασαν εταιρείες όπως η Amazon, η Walt Disney, η Meta Platforms, είναι η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, αλλά και πολλές αμερικανικές Τράπεζες να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Οι εταιρείες τεχνολογίας απέλυσαν περισσότερους από 150 χιλιάδες εργαζομένους το 2022 εν μέσω ραγδαίας εξασθένισης της ζήτησης λόγω πανδημίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi και αναμένονται περισσότερες απολύσεις καθώς η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβραδύνεται.

Από τις εταιρείες τεχνολογίες απολύσεις έκαναν οι:

Amazon.com Inc: Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις σε ολόκληρη την εταιρεία θα επηρεάσουν περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους.

Alphabet Inc: Η Alphabet Inc καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλός της σε υπόμνημα.

Meta Platforms Inc: Η μητρική εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, μόλις τέσσερις μήνες αφότου απέλυσε 11.000 υπαλλήλους.

Microsoft Corp: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023. Η εταιρεία απέλυσε λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους σε διάφορα τμήματα τον Οκτώβριο, ανέφερε η Axios, επικαλούμενη μια πηγή.

Intel Corp: Ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε στο Reuters ότι το προσωπικό θα είναι μέρος ενός σχεδίου μείωσης του κόστους. Η κατασκευάστρια εταιρία chip δήλωσε ότι θα μειώσει το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Twitter Inc: . Οι απολύσεις έρχονται αφότου το Twitter απέλυσε περίπου 3.700 άτομα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνολικού προσωπικού, τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Ίλον Μασκ.

Lyft Inc: Η εταιρεία είπε ότι θα απολύσει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 683 υπαλλήλους, αφού είχε ήδη περικόψει 60 θέσεις εργασίας νωρίτερα φέτος και πάγωσε τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο.

Salesforce Inc: Η εταιρεία λογισμικού δήλωσε ότι θα απολύσει περίπου το 10% των υπαλλήλων της και θα κλείσει ορισμένα γραφεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, επικαλούμενη μια οικονομία γεμάτη προκλήσεις.

IBM Corp: Ο όμιλος πληροφορικής θα καταργήσει περίπου 3.900 θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το 1% του προσωπικού του, απολύσεις που συνδέονται με τη στρατηγική αλλαγή κατεύθυνσης που εφαρμόζει.

Spotify Technology SA: Η υπηρεσία ροής μουσικής Spotify μειώνει το 6% του εργατικού δυναμικού της ή περίπου 600 θέσεις.

close menu