Οικονομία

Στην πρώτη τριάδα της ΕΕ η Ελλάδα για δράσεις από το ΕΣΠΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της Ε.Ε. ως προς τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δράσεων για την απασχόληση, την εκπαίδευση, το ανθρώπινο δυναμικό και την κοινωνική συνοχή, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανοίγοντας τις εργασίες της ετήσιας συνάντησης του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» του ΕΣΠΑ 2021- 2027, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων και των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΠΑ.

Το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021- 2027, με συνολικό προϋπολογισμό 4,16 δισ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εγκρίθηκε από τα πρώτα ανάλογα προγράμματα στην Ε.Ε..

Σκοπό έχει την ενίσχυση της απασχόλησης, δίνοντας έμφαση σε νέες και νέους έως 29 ετών, τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης, την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας, κ.ά.

Το Πρόγραμμα σημειώνει σημαντική πρόοδο ως προς την υλοποίησή του κι έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις χρηματοδότησης προς τους φορείς υλοποίησης ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ήδη τον στόχο που είχε τεθεί για το τέλος του 2024, ενώ έχουν ενταχθεί έργα με κοινωνικό αποτύπωμα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το ΕΣΠΑ 2014- 2020, απορροφώντας το σύνολο των πόρων, ενώ, στο νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, και ειδικότερα στους δείκτες για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, βρίσκεται ήδη στην πρώτη τριάδα της απορρόφησης μεταξύ των κρατών-μελών. Μέσα από το Πρόγραμμα “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021- 2027”, αναμένεται να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι, ώστε να βρουν εργασία και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και νέες δεξιότητες. Όπως, επίσης, αναμένεται να ενισχυθούν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με πρωτοβουλίες όπως τα προγράμματα ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση στα σχολεία, οι συστημικές παρεμβάσεις στην υγεία την ισότητα των φύλων και την κοινωνική ένταξη, συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, απαντούμε εμπράκτως στις αιτιάσεις περί δήθεν διοχέτευσης των ευρωπαϊκών πόρων σε «λίγους και ισχυρούς», χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή».

Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ανέφερε: «Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε σήμερα και αύριο την ετήσια συνάντηση του Προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή” του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, τις οποίες ευχαριστώ για την σκληρή εργασία τους, για τους κοινούς μας στόχους, για την υλοποίηση των δράσεων, σημαντικών για τη χώρα και την ευημερία των πολιτών».

close menu