Τεχνολογίες

Στην Αθήνα ο «ψηφιακός εμπρηστής» της Google

Εκτός από τον άτυπο τίτλο του «ψηφιακού εμπρηστή» (digital arsenist) o Daniel Fabian κατέχει τον τίτλο Senior Staff Manager, Offensive Security & Red Team.

Τον «ψηφιακό εμπρηστή» Daniel Fabian, ο οποίος είναι εδώ και μια δεκαετία ο επικεφαλής της Κόκκινης Ομάδας (Red Team) της Google, που είναι επιβαρυμένη με το δύσκολο και πολύπλοκο έργο της ασφάλειας των προϊόντων και των υπηρεσιών της εταιρείας (CyberSecurity), παρουσίασε η Google Ελλάδας σε ειδική εκδήλωση.

Όπως ανέφερε η κυρία Emanuela Locci, διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας για την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Daniel Fabian ηγείται της Κόκκινης Ομάδας της Google, δηλαδή της ομάδας που εξαπολύει εν είδει χάκερ διάφορες κυβερνοεπιθέσεις κατά της εταιρείας, με στόχο να βρεθούν τα τρωτά σημεία της ψηφιακής ασφάλειας και να διορθωθούν ώστε να αποφευχθούν συμβάντα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την εταιρεία αλλά και κρίσιμα στοιχεία και δεδομένα των χρηστών – πελατών της.

Εκτός από τον άτυπο τίτλο του «ψηφιακού εμπρηστή» (digital arsenist) o Daniel Fabian κατέχει τον τίτλο Senior Staff Manager, Offensive Security & Red Team.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Google to 2009, γνωστή και ως Operation Aurora, που είχε ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας, ήταν η αιτία να αλλάξουν τα δεδομένα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημάνθηκε, στόχος της Google είναι η δημιουργία ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών για όλους, κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις ομάδες ασφαλείας της εταιρείας.

Προσπαθούμε, τόνισε ο Daniel Fabian να συμβαδίζουμε με τις τρέχουσες κυβερνοαπειλές, να βελτιώνουμε συνεχώς τους ελέγχους ασφαλείας και να διεξάγουμε ανίχνευση – πρόληψη επιθέσεων . Οι ομάδες μας παρακολουθούν επίσης ενεργά τους αντιπάλους, διασφαλίζοντας ότι διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες για να είμαστε προετοιμασμένοι για κακόβουλη δραστηριότητα και στοχευμένες καμπάνιες εναντίον των υπαλλήλων της Google ή των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας, καθημερινά.

Η ομάδα ασφαλείας της Google η Red Team υποστηρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες με τρόπο που αρχικά μπορεί να φαίνεται αντιφατικός, δηλαδή κυβερνοεισβολή κατά της ίδιας της Google.

Όπως έγινε γνωστό, η Red Team της Google, για την οποία η Google Ελλάδος έχει ετοιμάσει και καμπάνια με διάφορα ενημερωτικά videos, είναι μια ομάδα χάκερς που προσομοιώνει μια ποικιλία αντιπάλων, που προέρχονται τόσο από διάφορα κράτη, σε εθνικό επίπεδο, γνωστές ομάδες Advanced Persistent Threat (APT) έως hacktivists, μεμονωμένους εγκληματίες ή ακόμα και κακόβουλους χρήστες.

Προσπαθούμε να μιμηθούμε τις στρατηγικές, τα κίνητρα, τους στόχους, ακόμη και τα εργαλεία της επιλογής του — τοποθετώντας τον εαυτό μας στο μυαλό των χάκερ που στοχεύουν την Google, ανέφερε ο Daniel Fabian.

Η Red Team ξεκίνησε το 2010 ως ένα project, μια εσωτερική πρωτοβουλία όπου οι υπάλληλοι της Google είναι ελεύθεροι να σκέπτονται και να δημιουργούν θέματα, στα οποία πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε επιπλέον χρόνο.

Η ομάδα απέδειξε γρήγορα την αξία της και η ηγεσία αναγνώρισε τη θετική της επίδραση στην υποδομή της Google και την αξία της εφαρμογής νοοτροπίας χάκερ σε προβλήματα στον χώρο ασφάλειας. Από τότε, η Red Team έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας της ασφάλειας, εκτελώντας πολλαπλές ασκήσεις παράλληλα, δραστηριοποιούμενη σε πολλές ηπείρους.

Από την ίδρυσή της πριν από μια δεκαετία, η Red Team έχει προσαρμοστεί σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο κυβερνοαπειλών και είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης για τις ομάδες κυβερνοάμυνας σε όλη την Google. Ωστόσο, νέες προκλήσεις περιμένουν καθημερινά και η Red Team εργάζεται συνεχώς για να κάνει το hacking του Google από πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο.

Επιχειρήσεις

close menu