Οικονομία

Στην Αθήνα μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από τα ΗΑΕ 

Με επικεφαλής τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας Dr. Sultan Al Jaber, τα 5 μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της χώρας και 20 σημαντικές επιχειρήσεις τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα βρίσκονται την Τετάρτη στην Αθήνα επισφραγίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρησιακών σχέσεων με την Ελλάδα.

Την πολυπληθή αποστολή θα υποδεχθεί η πολιτική ηγεσία της Οικονομικής Διπλωματίας της χώρας, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή σε μέγεθος και σημασία επιχειρηματική αποστολή, τον συντονισμό της οποίας έχει ο κρατικός βιομηχανικός και επενδυτικός όμιλος Αμπού Ντάμπι ADQ, με τον οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν, τον Μάιο του 2022, Συμφωνία Πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συγκληθεί και η πρώτη επιτροπή παρακολούθησης «Steering Committee» της ανωτέρω Συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, ο Κ. Φραγκογιάννης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Dr. Al Jaber και από κοινού θα εγκαινιάσουν τις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. «Αξίζει να επισημανθεί ότι το Φόρουμ διοργανώνεται με πρωτοβουλία της εμιρατινής πλευράς και ειδικότερα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι: του ADQ. Η όλη διοργάνωση αποτελεί ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος των εμιρατινών επιχειρήσεων για συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις και για επενδύσεις στην Ελλάδα», είχε επισημάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επίσκεψη.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει επίσης ότι «οι πυκνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών τα δύο προηγούμενα έτη, σε όλα τα επίπεδα, καταδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη συναντίληψη που έχουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ταυτόχρονα, με τις επιχειρηματικές αποστολές από τα Εμιράτα στην Αθήνα, αλλά και την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση του Ντουμπάι, τη συνολική επίβλεψη της οποίας είχε το Enterprise Greece, αποδεικνύουμε και την κοινή μας επιθυμία να προσδώσουμε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στην πραγματικά στρατηγική εταιρική μας σχέση».

Το Φόρουμ και η σειρά επαφών B2B που έχουν προγραμματιστεί με ελληνικές επιχειρήσεις, οργανώνονται από το Enterprise Greece, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του Φόρουμ, θα παρουσιαστούν προς τα εμιρατινά επενδυτικά Ταμεία και επιχειρηματικούς ομίλους, σημαντικά ενεργειακά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, οργανωμένα σε 5 θεματικές ενότητες: ηλιακή, αιολική ενέργεια και αποθήκευση / υδρογόνο / εξόρυξη και παραγωγή / προμήθεια φυσικού αερίου και FSRU / ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

close menu