Επιχειρήσεις

Στάσσης: Σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού η ΔΕΗ

Ο όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα συνεχές ταξίδι μετασχηματισμού, με την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο, με αύξηση επενδύσεων σε ΑΠΕ και σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στάσσης μιλώντας στη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

“Αλλάζουμε σχεδόν τα πάντα στη ΔΕΗ”, ανέφερε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι η “αλλαγή πορείας για τον όμιλό είναι πλέον εμφανής”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2023, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατέγραψε επαναλαμβανόμενα EBITDA 1,5 δισ. ευρώ, με τον όμιλο να πραγματοποιεί παράλληλα επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στη διανομή μερίσματος με 0,25 ευρώ/μετοχή, ανέφερε.

“Το 2024 εξελίσσεται δυναμικά”, πρόσθεσε ο κ. Στάσσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την Metlen για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΔΕΗ αποκτά έργα ΑΠΕ, εκτός από τη Ρουμανία και σε τρεις νέες χώρες, Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.

Παράλληλα, για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH (οπτικών ινών) ανέφερε ότι στόχος είναι τα καλώδια οπτικών ινών το 2025 να φτάσουν σε πάνω από 1,7 εκατ. νοικοκυριά και μακροπρόθεσμα να καλύψουν 3 εκατ. νοικοκυριά.

Για την οικονομική πορεία του ομίλου στο 2024 ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, “κάτι που μας επέτρεψε να αναβαθμίσουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA σε 1,8 δισ. ευρώ”.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό), όπως και τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Από τη Γ.Δ. εγκρίθηκε επίσης η απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου χονδρικής της ΔΕΗ Α.Ε. με εισφορά του στη θυγατρική ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες, όπως και τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

close menu