Πολιτική

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης της τηλεργασίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται από τα σπίτια τους λόγω τηλε-εργασίας, βρίσκεται στο επίκεντρο μέρους των αλλαγών που φέρνει το υπουργείο Εργασίας στην εργατική νομοθεσία.

Με την τηλε-εργασία να αποτελεί κυρίαρχη πρακτική λόγω της πανδημίας και σύμφωνα με όλες τις μελέτες να αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας κανονικότητας, το υπουργείο καθιερώνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μέσα από αυτή θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας αυτών που απασχολούνται από το σπίτι, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στις υπερβολικές ώρες εργασίας. Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων της τηλε-εργασίας προβλέπεται διαβούλευση και ελεύθερη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για τον τρόπο απασχόλησης και κατανομής του οκταώρου.

Στόχος του υπουργείο είναι να υποστηρίξει την ευέλικτη μορφή εργασίας, καθώς πιστεύει πως είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης ότι ο τεχνικός εξοπλισμός για την τηλε-εργασία βαραίνει τον εργοδότη, ενώ όπως διευκρινίζεται, σε ότι αφορά τους υπόλοιπους όρους και τις αμοιβές  δεν τίθεται θέμα αλλαγών, καθώς θα διατηρηθούν οι ισχύοντες και προβλεπόμενες από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

close menu