Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πρόγραμμα «Πρόσοψη»: Στόχος η αποκατάσταση όψεων σε περίπου 400 κτίρια του δήμου Αθηναίων

Το νέο πρόγραμμα “Πρόσοψη”, που δίνει κίνητρα για να αλλάξουν όψη τα ιδιωτικά κτίρια της Αθήνας, αφορά σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και διατηρητέα κτίρια και για το οποίο έχει ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις από τις 7/6, ανέλυσε διεξοδικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χρόνης Ακριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε”.

Η επιδότηση, όπως ενημέρωσε, φτάνει έως 7.200 ευρώ, όταν πρόκειται για διατηρητέο κτίριο και το πρόγραμμα δεν έχει χρονικό ορίζοντα μόνο οικονομικό. Ο αρχικός προϋπολογισμός του δήμου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι έως 1,5 εκατ. ευρώ, που όπως σημείωσε ο κ. Ακριτίδης θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο με ακόμη ένα εκατομμύριο. “Η προσδοκία είναι για αποκατάσταση όψεων σε περίπου 400 κτίρια” ανέφερε.

“Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά σε όλα τα ιδιωτικά κτίρια του δήμου Αθηναίων και ο ιδιοκτήτης μπορεί να αιτηθεί τη συντήρηση του κτιρίου, ανέφερε. Όπως εξήγησε, για το κτίριο της δεκαετίας του -50 μπροστά από το οποίο έγινε το ρεπορτάζ, υπάρχουν ρηγματώσεις, σοβάδες που έχουν φύγει, κουφώματα που χρειάζονται βάψιμο. Την επισκευή όλων αυτών καλύπτει το πρόγραμμα.

Όπως ενημέρωσε, η επιδότηση δίνεται από την “Ανάπλαση Α.Ε” και φτάνει έως τις 6.000 ευρώ για μια συμβατική κατοικία και 7.200 όταν είναι διατηρητέα. Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε επιδοτείται και ο μηχανικός που συμμετέχει στη διαδικασία, γιατί το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία και με το τεχνικό επιμελητήριο, του οποίου χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα, καθώς όλη η διαδικασία γίνεται από μηχανικούς

Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπαίνει στη σελίδα https://prosopsi.gr/, συνδέεται στο τεχνικό επιμελητήριο, διαλέγει μηχανικό, ή το αναθέτει σε δικό του μηχανικό και αυτός κάνει όλη τη διαδικασία, αιτείται της συμμετοχής στο πρόγραμμα, εγκρίνεται η αίτηση, γίνονται οι εργασίες και ο ίδιος ο μηχανικός προσκομίζει τις αποδείξεις, γίνεται η επιμέτρηση και αμέσως δίνεται η επιδότηση.

Οι επιδοτούμενες εργασίες

Οι εργασίες που επιδοτεί το πρόγραμμα είναι οι εξής:

Επισκευή όψης Στέγης
Επισκευή και χρωματισμός Εξωτερικών Κουφωμάτων
Χρωματισμός και συντήρηση εξωτερικής όψης
Επισκευή γύψινων, επιχρισμάτων και κορονίδων
Τρίψιμο, στίλβωση κα επισκευή ορθομαρμαρώσεων
Μετακίνηση κλιματιστικών
Απόκρυψη κλιματιστικών
Μετακίνηση Δορυφορικών Κεραιών
Αποξήλωση παρανόμων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων
Αντικατάσταση Ατομικών Κεραιών
Φύτευση Δέντρων
Φύτευση Θάμνων

Από προχθές που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν γίνει 40 αιτήσεις για το πρόγραμμα, ενημέρωσε ο κ. Ακριτίδης. Η προσδοκία του δήμου είναι η αποκατάσταση όψεων σε περίπου 400 κτίρια. Όπως εξήγησε κάποιος που έχει κάνει αίτηση για το πρόγραμμα “εξοικονομώ” μπορεί να το συνδυάσει με το “Πρόσοψη”, για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

close menu