Τηλεπικοινωνίες

Προειδοποίηση της ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη: Τα κινητά σας δεν είναι ασφαλή

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», αναφέρει στο σήμα της η ΕΥΠ

Προειδοποίηση με την οποία εφιστά την προσοχή στα στελέχη της κυβέρνησης για την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων και των γραπτών μηνυμάτων μέσω γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας, απηύθυνε η ΕΥΠ.

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε η ΕΥΠ σε κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Δεν είναι γνωστό, ωστόσο, όπως σημειώνεται, με ποια αφορμή η ΕΥΠ προχώρησε στην εν λόγω σύσταση.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. η ΕΥΠ ζήτησε από τα εν λόγω στελέχη να μην χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο, συστήνοντάς τους ταυτόχρονα να τις αντικαταστήσουν με άλλη, λιγότερο δημοφιλή, που προέρχεται από την Ελβετία.

Η προτεινόμενη εφαρμογή χρησιμοποιείται μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2023 και από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας, ύστερα από ανάλογη σύσταση για λόγους ασφαλείας.

Στην τακτική αυτή, όπως επισημαίνεται, έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και άλλες ξένες κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, καθώς έχουν εντοπιστεί τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους.

Είχε προηγηθεί την άνοιξη ανάλογη κίνηση και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

close menu