Retail

Πώς αξιοποιούν οι Έλληνες την ΤΝ στις ηλεκτρονικές αγορές μόδας

To GLAMI αποτελεί μία από τις πρώτες πλατφόρμες αναζήτησης μόδας που διέκριναν τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Αργή αλλά σταθερή μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στις ηλεκτρονικές αγορές μόδας. Το GLAMI, αποτελώντας πρωτοπόρο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης πολύ πριν αυτή κυριαρχήσει παγκοσμίως, προσφέρει μια ακόμη πιο εξατομικευμένη εμπειρία αγορών μέσα από το εργαλείο Fashion Quiz που παρουσιάστηκε το 2022. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως οι χρήστες που λαμβάνουν μέρος στο quiz έχουν πέντε φόρες περισσότερες πιθανότητες να επισκεφθούν ξανά το GLAMI μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Εφαρμογή έξυπνων λύσεων από το GLAMI προτού γίνει «μόδα»

Αποτελώντας μία από τις πρώτες πλατφόρμες αναζήτησης μόδας που διέκριναν τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, το GLAMI προσφέρει μία απρόσκοπτη εμπειρία αγορών μόδας μέσα από τη χρήση machine learning τεχνολογίας που περιλαμβάνει προτάσεις αγορών με βάση τη σχετικότητα και την ομαδοποίηση προϊόντων σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις των επισκεπτών. Ένας σημαντικός παράγοντας – κλειδί που έχει επιτρέψει στο GLAMI να διαχειρίζεται πλέον περισσότερα από 15 εκατ. προϊόντα από σχεδόν 5 χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα. Χάρη στη χρήση ειδικών αλγόριθμων, το GLAMI είναι σε θέση να εξασφαλίζει στους επισκέπτες της πλατφόρμας μια προσωποποιημένη εμπειρία διαδικτυακών αγορών προσαρμοσμένη στα προσωπικά τους κριτήρια, αγγίζοντας έως και 80% προσωποποιημένων sessions, με το 20% εξ αυτών να οδηγεί σε νέες αγορές.

Πώς αξιοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές την τεχνολογία AI στις ηλεκτρονικές αγορές μόδας

Παρότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στις ηλεκτρονικές αγορές – σε ποσοστό 40% σημειώνουν ότι δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν χρήση τους μέχρι τώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI – φαίνεται πως δεν αγνοούν τη χρησιμότητα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως προς τις πιο πρακτικές και συμφέρουσες οικονομικά αναζητήσεις προϊόντων μόδας. Εάν έπρεπε να επιλέξουν σε ποιους τομείς των ηλεκτρονικών αγορών μόδας θα ένιωθαν άνετα να χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, η κατηγοριοποίηση των προϊόντων σύμφωνα με το «ιστορικό» των αναζητήσεων και των προηγούμενων αγορών τους αποτελεί πρώτη επιλογή για το 31% των ελλήνων e-shoppers που συμμετείχαν στην έρευνα. Ακολουθεί ένα ποσοστό 13% που επιλέγει την εικονική δοκιμή ρούχων (όταν ο επισκέπτης της εκάστοτε πλατφόρμας «ανεβάζει» μία φωτογραφία του ώστε να δει πώς φαίνονται επάνω του τα προϊόντα που έχει επιλέξει) αλλά και οι online συμβουλές αγορών από «βοηθούς» τεχνητής νοημοσύνης (12%). Ένα  χαρακτηριστικό που δεν φαίνεται να επιλέγουν, ακόμη, οι Έλληνες καταναλωτές είναι η διάδραση με αυτοματοποιημένα μηνύματα από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών  –  μόλις το 10% φαίνεται να το έχει χρησιμοποιήσει.

Ποιες μεθόδους αναζήτησης προϊόντων έχουν εφαρμόσει οι Έλληνες e-shoppers;

Σημαντικό εργαλείο για το 60% των Ελλήνων καταναλωτών αποτελεί η αναζήτηση βάσει εικόνας (visual search), ένας αρκετά πρακτικός και άμεσος τρόπος για να «αντιγράψουν» το look των αγαπημένων τους influencers  ή να ανακαλύψουν τα προϊόντα που έχουν δει σε φυσικά καταστήματα, σε πιο χαμηλές τιμές διαδικτυακά – τουλάχιστον για το 67% των ερωτηθέντων.

Τεχνητή Νοημοσύνη και e-commerce: η επόμενη ημέρα

Όσο ο κόσμος του e-commerce αναπτύσσεται ραγδαία και μοιραία συμπορεύεται με την τεχνολογία του ΑΙ, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χρηστών φαίνεται να μην είναι ακόμη τόσο εξοικειωμένο με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα Fashion (Re)search από το GLAMI, δήλωσε ότι δεν τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τις εταιρείες μόδας που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AI – στην πραγματικότητα, ένα ποσοστό 19% δηλώνει προβληματισμένο σχετικά με τη νέα αυτή τάση. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 25% που φαίνεται θετικό ως προς την εξερεύνηση του νέου ορίζοντα που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις αγορές μόδας – γεγονός αναπόφευκτο δεδομένου ότι η τεχνολογία AI χρησιμοποιείται πλέον στους περισσότερους τομείς της σύγχρονης ζωής, ειδικά στο πεδίο του e-commerce και των διαδικτυακών αγορών.

close menu