Διάστημα

Πολλές οι ευκαιρίες για τις διαστημικές Startups και το παράδειγμα του Colorado

Η Διαστημική Εποχή, η οποία ξεκίνησε με την εκτόξευση του Σπούτνικ 1 το 1957, σηματοδότησε μια περίοδο νέων στρατιωτικών, πολιτικών, τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων. Σήμερα, το επίκεντρο των διαστημικών επενδύσεων και των επιχειρηματικών ευκαιριών είναι οι εφαρμογές χαμηλής γήινης τροχιάς, οι οποίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

H Lunar Outpost, μια μικρή διαστημική startup, αναπτύσσει ένα ρόβερ που θα προσγειωθεί στο νότιο πόλο του φεγγαριού και είναι μια από τις 500 διαστημικές Startups, με το 60% εξ’ αυτών να απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα, στην πολιτεία του Colorado στις Η.Π.Α.

Αν θα έπρεπε να ορίσουμε μια πόλη σαν την μητρόπολη των διαστημικών Startups αυτό θα ήταν το Denver και ευρύτερα η πολιτεία του Coloradο στις Η.Π.Α., μια καθόλου τυχαία επιλογή, αφού έχει δημιουργηθεί ένα ανεπτυγμένο οικοσύστημα πολιτειακών φορέων, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και μεγάλων εταιρειών όπως η Boeing, η Raytheon, η Lockheed Martin και η Sierra Nevada καθώς επίσης τα απαραίτητα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Βέβαια, ο βασικός λόγος αυτής της άνθησης είναι η SpaceX και το πρόγραμμα Artemis της NASA για το φεγγάρι και παραπέρα. Με τη συνεισφορά της SpaceX το κόστος μεταφοράς αντικειμένων στο διάστημα έχει μειωθεί κατά 90% την τελευταία δεκαετία ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για μικρές διαστημικές νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η συνολική αγορά για το διάστημα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,25 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, από 280 δισεκατομμύρια το 2010 κάτι που προφανώς τραβάει το ενδιαφέρον όλων των πλευρών, με τις Startups να προσφέρουν όπως λέγεται τον λεγόμενο “εκδημοκρατισμό” και του διαστήματος.

Διεθνές το ψηφιακό «αποτύπωμα» του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου “Athens Space & Satellite Industry Summit 2022” – ICTPLUS

Διαστημικοί επιχειρηματικοί τομείς

Σήμερα, το επίκεντρο των διαστημικών επενδύσεων και των επιχειρηματικών ευκαιριών είναι οι εφαρμογές χαμηλής γήινης τροχιάς, οι οποίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Υπάρχουν σήμερα περίπου 4.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι, όλων των ειδών και μεγεθών, σε τροχιά και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν:

Διαστημική εξόρυξη: Με τον αποικισμό νέων πλανητών και την επέκταση στο διάστημα, θα είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν αποδοτικά και αποτελεσματικά διαστημικές βάσεις. Οι επιχειρήσεις σε αυτό το τομέα είναι κυρίως τεχνολογίες διαστημικών κατασκευών όπως για παράδειγμα κόλλες και κονιάματα για γρήγορη και αποτελεσματική κόλληση και πλήρωση οπών και ρωγμών στο κενό, τεχνολογίες προστασίας μετεωριτών, ηλιακές μπαταρίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λειτουργούν στο διάστημα.

Διαστημικός τουρισμός: Ο διαστημικός τουρισμός είναι μια θέση που κερδίζει έδαφος και ενδιαφέρον. Εταιρείες όπως η Virgin Galactic και η Blue Origin προσφέρουν ήδη υποτροχιακές πτήσεις σε διαστημικούς τουρίστες.

Κατασκευές στο διάστημα: Πρόκειται για ένα τομέα στο διάστημα που κερδίζει δημοτικότητα. Εταιρείες όπως η Made In Space κατασκευάζουν ήδη προϊόντα στο διάστημα.

Υπηρεσίες δορυφορικών δεδομένων: Οι υπηρεσίες δορυφορικών δεδομένων αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Εταιρείες όπως η Planet Labs και η Spire Global παρέχουν ήδη υπηρεσίες δορυφορικών δεδομένων στους πελάτες τους.

close menu