Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Αναγκαίες οι ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια 

Το πρόβλημα των ελλείψεων ΜΕΘ Παίδων στα περιφερειακά νοσοκομεία αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την αεροδιακομιδή του 7χρονου από τα Ιωάννινα που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση με ποδήλατο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στην Αθήνα.

Η διακομιδή στην Αττική έγινε επειδή στην Ήπειρο δεν λειτουργεί ΜΕΘ Παίδων, παρότι διαθέτει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων. «Το παιδί είναι καλά και αναμένεται να βγει σήμερα από τη ΜΕΘ και να συνεχίσει τη νοσηλεία σε κλινική του νοσοκομείου.

Ωστόσο, το περιστατικό αναδεικνύει τη διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στα περιφερειακά νοσοκομεία, με μεγάλη επικινδυνότητα για τα παιδιά και πολλά έξοδα για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους. Έχουμε τραγικά συμβάντα με παιδιά που διακομίζονται», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Όπως επισημαίνει ΜΕΘ Παίδων λειτουργούν στην Αττική στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία και στο «ΑΤΤΙΚΟΝ», στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί όλη τη Βόρειο Ελλάδα με 8 κλίνες, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, στο Πανεπιστημιακό Πατρών και σε στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, η οποία ακόμη δεν λειτουργεί.

«Συχνά απαιτούνται διακομιδές παιδιών σε μεγάλες αποστάσεις. Θα πρέπει σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας να αναπτυχθούν ΜΕΘ Παίδων. Να ενισχυθούν με προσωπικό οι ανεπτυγμένες ΜΕΘ Παίδων, που βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας», καταλήγει η Ομοσπονδία.

close menu