Επιχειρήσεις

PMI Ευρωζώνης: Απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Η συνολική ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, καθώς η σταθερή επέκταση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ απέτυχε να αντισταθμίσει την περαιτέρω επιδείνωση της μεταποίησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζεται από την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB) και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 50,9 τον Ιούνιο από το 52,2 του Μαΐου, που ήταν υψηλό 12 μηνών.

Ήταν λίγο πάνω από μια προκαταρκτική εκτίμηση 50,8 και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο μεταποιητικός τομέας αποδυναμώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο τον προηγούμενο μήνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 τον περασμένο μήνα από 53,2 τον Μάιου. Αν και ήταν πάνω από την αρχική εκτίμηση του 52,6, πλέον έπιασε χαμηλό τριών μηνών.

Η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρο το μπλοκ επιδεινώθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές τους, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε την Δευτέρα.

Η πτώση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά, παράλληλα με την επιβράδυνση της ανάπτυξης για τις υπηρεσίες, σήμαινε ότι ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κάτω από το «breakeven» σημείο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας 49,4 έναντι 51,6 του Μαΐου. Στην προκαταρκτική έκθεση ήταν 49,2.

close menu