Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Παγκόσμια πρωτιά και βράβευση στη Μαλαισία για την ΓΓΠΣΔΔ και το “Κέντρο Διαλειτουργικότητας”

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ανακηρύχθηκε κορυφαία δράση ψηφιακού μετασχηματισμού του 2022 σε όλο τον κόσμο, στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2023”

Κορυφαία δράση ψηφιακού μετασχηματισμού παγκοσμίως ανακηρύχθηκε το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στην ετήσια εκδήλωση της WITSA που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου στη Μαλαισία.

Η δράση διακρίθηκε στην κατηγορία “Digital Transformation of the year, Public Sector”, ενώ το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Το Κέντρο σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Γενική Γραμματεία, η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας του και αποτελεί κεντρικό κόμβο (ενιαίο περιβάλλον-υποδομή) για τη διασύνδεση όλων  των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να αντλούνται άμεσα τα απαιτούμενα επιχειρησιακά δεδομένα για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις  και την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών. Η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου επιτυγχάνεται με τη  χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών (web services) που διατίθενται μέσω του ΚΕΔ. Επίσης, για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι φορείς του Δημοσίου, η πρόσβαση πραγματοποιείται με τον ασφαλή μηχανισμό αυθεντικοποίησης χρηστών της ΓΓΠΣΨΔ (κωδικοί TaxisNET) που παρέχει το ΚΕΔ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με ασφαλή και άμεση πρόσβαση στα απαιτούμενα κάθε φορά δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, ώστε να μη χρειάζονται οι πολίτες να προσκομίζουν δικαιολογητικά και βεβαιώσεις για να εξυπηρετηθούν και όλα να γίνονται αυτοματοποιημένα.

Διάκριση για το myDESKlive

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διακρίθηκε και ως Runner Up στην κατηγορία “Digital Opportunity/Inclusion Award, Public Sector” για το “myDESKlive, Ραντεβού & εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών του Δημοσίου”. Tο myDeskLive είναι μια καινοτόμος ψηφιακή υπηρεσία που σχεδίασε, ανέπτυξε και διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (νυν Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με πολλούς κομβικούς δημόσιους φορείς. Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να προγραμματίσουν ραντεβού για συναλλαγές με τους φορείς, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη μέσω του ίδιου ψηφιακού περιβάλλοντος. Η πλατφόρμα είναι ασφαλής, καθώς απαιτεί τη χρήση των διαπιστευτηρίων Taxisnet για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτήν και επίσης εγγυάται την προστασία των δεδομένων που αναφέρονται και ανταλλάσσονται στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω κρυπτογραφημένου καναλιού. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 400.000 ραντεβού.

Δημ. Αναγνωστόπουλος: “Σαν χώρα παράγουμε καινοτομία”

Αναφερόμενος στην διάκριση της ΓΓΠΣΔΔ, Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε: “Είναι εξαιρετικά τιμητική για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η βράβευση των καινοτόμων δράσεων μας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας (WITSA) στα “WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards”. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να πρωτοπορήσουμε και να παρουσιάσουμε, ως χώρα, βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διεθνή κλίμακα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέρνουμε να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την καθημερινότητα όλων”.

close menu