Έρευνα & Καινοτομία

Οριστική η ρήξη δήμου Θεσσαλονίκης και Cisco. Εκτός από το κτίριο στα Σφαγεία το Κέντρο Καινοτομίας

Την πόρτα της εξόδου στην αμερικανική Cisco από το Labattoir, στα Σφαγεία, όπου στεγαζόταν το «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Digital Transformation & Digital Skills Center», έδειξε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Η ανακοίνωση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ολοκληρώνεται η παρουσία της εταιρείας που είχε τη χρήση του Labattoir». «Αυτή τη στιγμή ένα εμβληματικό κτήριο το ξαναπαίρνει ο δήμος πίσω», σημείωσε ο δήμαρχος, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τις απόψεις της για το πώς «βλέπει τη χρήση του εμβληματικού κτηρίου, το οποίο, όπως ανέφερε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν είχε τη χρήση για την οποία όλοι προσδοκούσαμε».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το επόμενο διάστημα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου για τη χρήση των χώρων του κτηρίου, το οποίο είχε παραχωρηθεί δωρεάν, για τέσσερα χρόνια, επί διοίκησης Ζέρβα, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το DT&S. Σημειώνεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας, που είχε υπογραφεί τότε ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Cisco, έληξε στις 20 Ιουνίου.

Όπως αποκαλύφθηκε όταν ανέλαβε τα ηνία του δήμου ο Στέλιος Αγγελούδης, η Cisco τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν είχε πληρώσει ποτέ τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, με αποτέλεσμα να οφείλει στον δήμο 147.300 ευρώ, αν και αυτό προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση των δύο μερών. Τα ποσά αυτά έχουν πλέον αποπληρωθεί προς τον δήμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πριν από δέκα ημέρες αποπληρώθηκε μετά από πολλές οχλήσεις, όπως σημείωσε ο ίδιος, και το τελευταίο ποσό που οφειλόταν.

Σκληρή κριτική Αγγελούδη σε Ζέρβα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Αγγελούδης άσκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη διοίκηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ από τους χρήστες του Labattoir.

«Θα μπορούσαμε τον Γενάρη να ζητήσουμε τη διερεύνηση, γιατί ο δήμος πλήρωνε αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν το κάναμε αυτό. Επιλέξαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα και τα τελευταία τα πήραμε μόλις πριν από δέκα ημέρες. Αυτό ήταν ένα καλό αντικείμενο απιστίας, διεκδικήσαμε τα χρήματα για να τα πάρουμε», τόνισε ο κ. Αγγελούδης.

«Εάν κάποιοι λογαριασμοί ήταν απλήρωτοι, ανατρέξτε σε επιστολές που εστάλησαν», απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έκανε αναφορά στην κατάσταση που ήταν το κτήριο, όταν ανέλαβε ο ίδιος τη διοίκηση του δήμου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το κτήριο ήταν σε κακή κατάσταση, έτρεχαν νερά ενώ γινόντουσαν εκδηλώσεις παρουσία μόνο λίγων ατόμων. Ο κ. Ζέρβας παρέδωσε, δε, στον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη φυλλάδιο με τη χρήση που κτηρίου από την Cisco.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Αγγελούδης, λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο. «Αυτό που καταθέσατε είναι διοργάνωση κάποιων σεμιναρίων. Έληξε η σύμβαση, δεν τη διέκοψα. Ζήτησα προτάσεις και δεν πήρα καμία», τόνισε ο κ. Αγγελούδης, αναφέροντας ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έδινε κανένα μίσθωμα στον δήμο. «Πώς εννοείτε εσείς τη χρηστή διοίκηση κ. Ζέρβα, όταν εγώ πρέπει να βρω 150.000 ευρώ για να πάω κάπου τη δημοτική τηλεόραση, να κάνω δομές και έχω ένα χώρο που δεν παίρνω κανένα επιμίσθιο και τους χαρίζω τέσσερα χρόνια λογαριασμούς», σημείωσε ο δήμαρχος.

Πουθενά δεν πέτυχε αυτό το μοντέλο συνεργασίας, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ένα νέο μοντέλο χρήσης», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους» Σπύρος Πέγκας.

πηγή: voria.gr

close menu