Τεχνολογίες

Οι μεγάλοι θαυμαστές του Elon Musk στρέφονται εναντίον του

Επί χρόνια, ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Elon Musk ήταν ο επενδυτής της Tesla, Ross Gerber. Όταν ο Musk χλεύασε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Twitter πριν από μερικά χρόνια, ο Gerber του ζήτησε να ξεσπάσει ιδιωτικά γιατί “απλά βοηθάς τον εχθρό”. Όταν το 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla ζήτησε από τους μετόχους να επιβραβεύσουν τον Musk με μετοχές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Gerber τάχθηκε υπέρ, επειδή “οι πραγματικοί μέτοχοι είναι όλοι μαζί με τον Elon”.

Μετά από μια χρονιά όπου ο Musk έκανε όλο και πιο αμφιλεγόμενα σχόλια και έστρεψε την προσοχή του στην εξαγορά του Twitter/(νυν) X και στις δραστηριότητες της start up τεχνητής νοημοσύνης xAI, ο Gerber… βαρέθηκε. Ο CEO της Gerber Kawasaki με έδρα το Λος Άντζελες, μετατράπηκε ξαφνικά σε δριμύ επικριτή του επιχειρηματία τον οποίο θαύμαζε επί χρόνια. Στην επικείμενη ψηφοφορία των μετόχων της Tesla για το πακέτο αμοιβών του Elon Musk, συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, θα καταψηφίσει – θα είναι η πρώτη φορά που αντιτίθεται δημόσια σε μια από τις προτάσεις του ΔΣ της Tesla.

“Όταν ψήφισα υπέρ του πακέτου το 2018, το έκανα με βάση τις πληροφορίες που είχα τότε και στο γεγονός ότι ο Elon εργαζόταν για την Tesla με πλήρη αφοσίωση”, επισήμανε ο Gerber στο Forbes. “Τώρα δεν θέλω να ψηφίσω με γνώμονα κάποια νέα δεδομένα: το σημαντικότερο είναι πως ο Musk δεν εργάζεται πλέον στην Tesla. Εργάζεται για την xAI και την X. Η Tesla δεν είναι η προτεραιότητά του”.

Ο Gerber δεν είναι ο μόνος “οπαδός” της Tesla που έχει στραφεί εναντίον του Musk μετά από χρόνια αφοσίωσης. Ο Leo Koguan με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο οποίος κάποτε περιέγραψε τον Musk ως “τον μόνο άνθρωπο που σέβομαι πραγματικά στη Γη”, ψήφισε επίσης κατά της πρότασης του ΔΣ της Τesla για την αποκατάσταση των μετοχών που είχαν αφαιρεθεί από τον Musk κατόπιν δικαστικής απόφασης τον Ιανουάριο. “Ανακάλυψα ότι η Tesla έχει έναν μέτοχο, ένα μονοπρόσωπο Διοικητικό Συμβούλιο και έναν αυταρχικό CEO”, σημείωσε ο Koguan μιλώντας στο Forbes. “Προτεραιότητά του θα έπρεπε να είναι να κάνει τη δουλειά του ως CEO της Tesla.

Ο Musk έχει επανειλημμένα αντικρούσει τις κατηγορίες ότι δεν είναι αφοσιωμένος στην Tesla, παρόλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που διευθύνει: SpaceX, Boring Co., Neuralink, X και xAi. “Δουλεύω σχεδόν καθημερινά. Σπάνια θα πάρω ρεπό την Κυριακή το απόγευμα”, δήλωσε πρόσφατα. “Θα φροντίσω να διασφαλίσω την ευημερία της Tesla θα ευημερεί. Αυτή τη στιγμή ευημερεί και θα ευημερεί και στο μέλλον”.

Ακόμα και οι πιο συγκρατημένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν τρομάξει από τα καμώματα του Musk και ψήφισαν κατά της πρότασης αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων, της Amalgamated Bank, του Συστήματος Συντάξεων Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας (CalPERS), του Ελεγκτή της Νέας Υόρκης και της Nordea Asset Management, καθώς και των συμβουλευτικών εταιρειών Institutional Shareholder Services και Glass Lewis.

Μαζί με την αμοιβή του δισεκατομμυριούχου, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων στις 13 Ιουνίου θα θέσει σε ψηφοφορία τα σχέδια του Musk για τη μετεγκαστάση της Tesla στο Τέξας από το Ντελάγουερ – όπου είχε μεταφέρει ο Musk την εταιρεία για να επωφεληθεί από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο της πολιτείας- καθώς και τις νέες θητείες στο ΔΣ για άτομα του περιβάλλοντός του: τον αδελφό του, Kimbal, και τον James Murdoch.

Ο Musk και οι bullish αναλυτές μετοχών, όπως ο Dan Ives της Wedbush και ο Adam Jonas της Morgan Stanley, αναμένουν ότι η ψηφοφορία για τις αποζημιώσεις θα είναι υπέρ του. “Μέχρι στιγμής, περίπου το 90% των ιδιωτών μετόχων που έχουν ψηφίσει τάσσονται υπέρ”, έγραψε ο Musk στο Twitter στις 8 Ιουνίου. “Το δημόσιο αίσθημα είναι απερίφραστα υποστηρικτικό”.

Ο Gerber δεν είναι τόσο σίγουρος. Ο Musk, ο οποίος κατέχει το 13% της εταιρείας, “δεν μπορεί να ψηφίσει για να πάρει πίσω τις μετοχές του, οπότε αν αφαιρέσουμε το ποσοστό αυτό, το θέμα καταλήγει στους θεσμικούς μετόχους, οι οποίοι δέχονται προτροπές να ψηφίσουν κατά”, είπε. “Βλέπω το αποτέλεσμα να είναι 50-50. Σαν να στρίβεις νόμισμα”.

Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, υποδηλώνει ότι ο Musk έχει χάσει κάτι από τη φήμη του: από μεγαλοεπιχειρηματίας και οραματιστής της τεχνολογίας έχει υποβαθμιστεί σε έναν αλλοπρόσαλλο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος φαίνεται να μην ενδιαφέρεται … ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

close menu