Οικονομία

O Τειρεσίας μπαίνει στο ΓΕΜΗ και ελέγχει τα στελέχη εταιρειών

Νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την επιβολή προστίμων σε εταιρείες που έχουν σε εκκρεμότητα την ανάρτηση πράξεων στο ΓΕΜΗ προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι το πρώτο βήμα για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια επιβολής προστίμων έως 100.000 ευρώ, απόφαση που είναι έτοιμη και παραμένει εδώ και μήνες στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης. Η αναβάθμιση συστημάτων στο ΓΕΜΗ ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της, όπως σημειώνει στο mononews υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ενώ πολύ άμεσα θα γίνει και η νομοθετική παρέμβαση που απαιτείται ώστε οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων και προστίμων να γίνονται πιο απλοποιημένα και γρηγορότερα.

Έρχονται αυτοματοποιημένα πρόστιμα για τους ασυνεπείς του ΓΕΜΗ

Δεν αποκλείεται δε, σε κάποιες παραβάσεις ανάλογα με τη βαρύτητά τους τα πρόστιμα να επιβάλλονται αυτόματα όπως γίνεται σήμερα με την αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ για τις εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στις προβλεπόμενες προθεσμίες για τη δημοσιοποιήση των εταιρικών πράξεων.

Η δυνατότητα καθολικού ελέγχου και η επιβολή διοικητικών και κυρώσεων και προστίμων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν είχε γίνει το back office στο ΓΕΜΗ, η ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των συστημάτων του τονίζουν οι ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση η υπογραφή της ΚΥΑ που θα καθορίσει τα κριτήρια επιβολής των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 50, το ύψος του προστίμου, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα είναι ζήτημα χρόνου, όπως υποστηρίζουν.

Για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ

close menu