Διεθνή

Ο Ερντογάν προέτρεψε τον Μασκ να κατασκευάσει εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία

O ιδρυτής του PayPal, της SpaceX αλλά και της Tesla Ελον Μασκ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ερντογάν προέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla να κατασκευάσει το έβδομο εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία.

Στη συνάντηση, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Μασκ για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τουρκίας και το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού δημοσίου και την εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επιπλέον, ο Ερντογάν ανέφερε πως μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με την SpaceX στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας και προσκάλεσε τον Έλον Μασκ στο φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Σμύρνη

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ο Μασκ κρατούσε στην αγκαλιά του ένα από τα παιδιά του, κάτι που προκάλεσε ερωτήσεις από την πλευρά του Ερντογάν για την οικογένειά του.

Μερικά δεδομένα για την αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας

  • Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικούς αιμοδότες της τουρκικής οικονομίας, με την αξία από τις εξαγωγές των οχημάτων της να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Στην Τουρκία έχουν την έδρα τους 9 ξένοι κατασκευαστές και 7 εγχώριοι ενώ λειτουργούν πάνω από 100 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας αναδεικνύει τη χώρα στον 13ο μεγαλύτερο παραγωγό οχημάτων στον κόσμο. Το 2022, οι εξαγωγές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Τουρκία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Volkswagen, η Toyota, η Renault και η Hyundai.
  • Το 2022 στο Γκεμλίκ της Προύσας ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου τουρκικού ηλεκτροκίνητου οχήματος από την εταιρεία TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu).
close menu