Διεθνή

O Elon Musk έχασε πάνω από 100 δισ. δολάρια το 2022

Σε “μαύρη τρύπα” εξελίσσεται το 2022 για τον Elon Musk, ο οποίος βλέπει τις απώλειες της περιουσίας του να ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, τόσο λόγο των προβλημάτων του Twitter όσο και λόγω της πτώσης της μετοχης της Tesla, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό διετίας.
Ωστόσο, ο συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 169,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, ακόμη και μετά τις απώλειες κατά 8,56 δισ. δολάρια που σημείωσε τη Δευτέρα.

Ο πλούτος του έχει συρρικνωθεί κατά 100,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος – σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από οποιονδήποτε άλλον μεγιστάνα περιλαμβάνεται στο δείκτη του Bloomberg– μετά το ρεκόρ που κατέγραψε όταν ανήλθε στα 340 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Musk και αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει δυσκολίες με τους αυξανόμενους περιορισμούς που εφαρμόζει λόγω του Covid η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της εκτός των ΗΠΑ.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Όστιν του Τέξας ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάκληση περισσότερων από 300.000 αυτοκινήτων, καθώς τα πίσω φώτα ήταν ελαττωματικά, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξανόμενα κόστη των πρώτων υλών.

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε κατά 6,8% στα 167,87 δολάρια στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 – και έχει χάσει ποσοστό 52% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώση 29% του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq 100.

Στο μεταξύ, ο 51χρονος Musk ασχολείται αυτή την περίοδο με το Twitter, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που απέκτησε τον περασμένο μήνα έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το 60% του εργατικού της δυναμικού από τότε που ανέλαβε ο Musk τα ηνία, με τον τελευταίο γύρο απολύσεων να πραγματοποιείται την Κυριακή.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν ο δισεκατομμυριούχος εξαπλώνεται περισσότερο από όσο πρέπει σε διάφορα εγχειρήματα υψηλού προφίλ.

Η εξάρτηση της Tesla από τον Musk θεωρείται ως παράγοντας κινδύνου σύμφωνα με τα αρχεία ασφαλείας της εταιρείας, όπου αναφέρεται ότι «αν και ο Musk διαθέτει σημαντικό χρόνο στην Tesla και είναι ιδιαίτερα ενεργός στη διαχείρισή της, δεν αφιερώνει όλο τον χρόνο του και την προσοχή του σε αυτήν».

close menu