Τεχνολογίες

Nokia, Orange, Intel, Telefonica και Siemens ετοιμάζουν το 6G

Μια κοινοπραξία εταιρειών αλλά και πανεπιστημίων με επικεφαλής την Nokia, ετοιμάζουν τον δρόμο για την είσοδο του 6G στην αγορά. Το project που θα ονομαστεί Hexa-X, αναμένεται σύντομα να δει το φως της δημοσιότητας και στους χρηματοδότες του περιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η Nokia, περιλαμβάνει κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η ομοειδής εταιρεία Ericsson AB, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Orange SA και Telefonica SA, καθώς και οι εταιρείες τεχνολογίας, Intel Corp. και Siemens AG. Συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο του Oulu και το Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Ο αγώνας για την προετοιμασία του 6G έχει ενταθεί σε όλο τον κόσμο, αν και ακόμα το 5G βρίσκεται στα σπάργανα και η εγκατάσταση του στα δίκτυα του πλανήτη δεν εχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής πάνω από 100 πάροχοι σε όλο τον κόσμο προσφέρουν υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στο όνομα του 5G έχουν γίνει και πολιτικές κινήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ στην Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες.

Το 6G αναμένεται να χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλής ταχύτητας terahertz και να παρέχει προηγμένη συνδεσιμότητα, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να συνδεθεί με την τεχνολογία στο ανθρώπινο σώμα και στον εγκέφαλο – καθώς και σε ολογραφική απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο – ξεκινώντας από το 2030.

Συμφωνα με την Devaki Chandramouli της Nokia αρχικά θα τεθούν τρεις στόχοι για την ανάπτυξη του 6G

«Ο κύριος στόχος θα είναι να αναπτυχθεί το όραμα, ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα», είπε. «Στη συνέχεια, θα καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για την κατεύθυνση της τεχνολογίας. Και το τρίτο σημείο θα είναι να διευκολύνουμε την αλληλεπίδραση με τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της έρευνας».

close menu