Οικονομία

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «η ακρίβεια είναι παντού το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, το οποίο θα αφορά περισσότερους πολίτες.

Ειδικότερα, ξεχωριστό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα των ενοικίων: «Οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ το AirBnb επανέλαβε ότι «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «η ακρίβεια είναι παντού το σημαντικότερο πρόβλημα. Εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί βγήκαμε από μια υπερδεκατή κρίση. Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα. Αυτό που διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές».

Για τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συντάξεις

Με αφορμή ερώτηση για τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα μείζον ζήτημα που μας οδήγησε στην κρίση. Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που περνούν δύσκολα. Και η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζουμε σε αυτούς απευθύνεται. Αν δείτε τα επιδόματα θα δείτε ότι αφορούν το ενοίκιο και τη στέγαση, αφορούν τα παιδιά και αφορούν άτομα με αναπηρία».

«Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε και ο στόχος μου είναι να συγκλίνουμε γρηγορότερα με την Ευρώπη και αυτό θα γίνει αν συνεχίσουμε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία είπαμε θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε ή όχι τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπαμε ότι δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά είπαμε ότι αν πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να προσφύγει. Μειώσαμε 50 φόρους την πρώτη 4ετια, ξεχνάτε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο για την γονική παροχή. Όλα αυτά είναι μειώσεις φόρων συμμαζεύοντας και τα δημοσιονομικά» συμπλήρωσε.

Για τις ευρωεκλογές

Όσον αφορά τον στόχο για τις ευρωεκλογές είπε «έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό μου δίνει διαπραγμευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και θέλω να διατηρήσω αυτή την πρωτιά. Δεν μπορώ να βάλω στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλευτών γιατί θα εξαρτηθεί τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα».

Για το Δημογραφικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημογραφικό το οποίο χαρακτήρισε «πρόβλημα δομικό, μακροπρόθεσμο, όχι ελληνικό που δυστυχώς δεν έχει μια μαγική απάντηση. Τα μέτρα για τη στέγη π.χ. βοηθούν μια οικογένεια να κάνει ένα παιδί ή περισσότερα παιδιά. Βοήθεια ως προς τα ενοίκια, στήριξη με διαφορετική φορολόγηση οικογενειών με παιδιά, στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά με καλύτερες απολαβές, ολοήμερο σχολείο που δίνει ερεθίσματα, νταντάδες της γειτονιάς είναι παρεμβάσεις που βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Το δημογραφικό είναι και θέμα γήρανσης. Το πώς θα κρατήσουμε τους συνταξιούχους είναι σημαντικό. Είμαι υπερήφανος για τη μεταρρύθμιση συνταξιούχοι να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις τους με μια μικρή φορολόγηση για το διάστημα που εργάζονται».

close menu