Κυβέρνηση

Νέο «μίνι» ασφαλιστικό: Τι σημαίνει για τις επικουρικές συντάξεις, τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες ασφαλιστικές διατάξεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νέο «μίνι» ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων τον Νοέμβριο. Οι νέες διατάξεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο πιεστικά ζητήματα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, των οφειλετών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και των συνταξιούχων.

Ακολουθεί μια συνοπτική ανάλυση των τεσσάρων νέων διατάξεων και τι σημαίνουν για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα:

  1. Ταχύτερη έκδοση επικουρικών συντάξεων: Οι δύο πρώτες διατάξεις αποσκοπούν στην επιτάχυνση της έκδοσης επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το 50% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων θα εκκαθαριστεί εντός 30 ημερών. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, καθώς η συσσώρευση εκκρεμών επικουρικών συντάξεων αποτελεί μείζον ζήτημα στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πάνω από 103.000 εκκρεμείς αιτήσεις στις 31 Μαΐου 2023. Οι νέες διατάξεις θα διασφαλίσουν επίσης ότι ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων βασίζεται στα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των σφαλμάτων και των καθυστερήσεων.
  2. Οφειλέτες ΕΦΚΑ: Η τρίτη διάταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος των οφειλετών του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η νέα διάταξη θα επιτρέπει στους οφειλέτες να εξοφλούν τις οφειλές τους σε δόσεις, με το ποσό κάθε δόσης να βασίζεται στο εισόδημά τους. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση, καθώς πολλοί οφειλέτες δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Επίσης αυξάνεται το όριο της οφειλής στις 30.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες με κάποιους όρους και προϋποθέσεις.
  3. Συνταξιούχοι: Η τέταρτη διάταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος των εργαζόμενων συνταξιούχων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη από την 1/1/2024 καταργείται το πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Αντί αυτού ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.
close menu