Επιχειρήσεις

Natech: Το ταξίδι από τα Γιάννενα σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου

Η Natech, επιχειρηματικό τέκνο του Θανάση Ναυρόζογλου, έχοντας ήδη επιβεβαιώσει προ διμήνου την ψήφο εμπιστοσύνης ηχηρών επενδυτών, δρομολογεί εντός του 2023, νέο γύρο χρηματοδότησης

Στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δρώμενα ελάχιστοι γνωρίζουν τα Γιάννενα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Natech. Την ελληνική εταιρεία κατασκευής λύσεων ΙΤ, με ειδίκευση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία, με εφαλτήριο τα Γιάννενα, έχει εξελιχθεί σε κορυφαία ευρωπαϊκή fintech, αναπτύσσοντας τραπεζικά συστήματα για ιδρύματα σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου.

Αν και ξεκίνησε με αρχικό στόχο να εξυπηρετήσει τις μηχανογραφικές ανάγκες πιστωτικών συνεταιρισμών και μικρών Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ελλάδας, σήμερα έχει εξελιχθεί σε game changer στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ταυτίζοντας το όνομά της με ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εθνικό εγχείρημα: τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής ελληνικής τράπεζας, σε συνεργασία με την Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, η Natech, επιχειρηματικό τέκνο του Θανάση Ναυρόζογλου, έχοντας ήδη επιβεβαιώσει προ διμήνου την ψήφο εμπιστοσύνης ηχηρών επενδυτών, δρομολογεί εντός του 2023, νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Για να συνεχίσουμε να ηγούμαστε στην τεχνολογία των τραπεζών και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου λύσεις, ενισχύοντας το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, σχεδιάζουμε νέο γύρο χρηματοδότησης σε πολλαπλάσια κλίμακα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους» εξηγεί o Θανάσης Ναυροζόγλου, διευθύνων σύμβουλος της Natech, η οποία μόλις προ διμήνου άντλησε 10 εκατ. ευρώ, μέσω ιδιωτικού μετατρέψιμου ομόλογου, που υπερκαλύφθηκε από το fund Orasis, το Family Office του Γιώργου Μουνδρέα, την Codrus Capital και υφιστάμενους μετόχους.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από συγκεκριμένα σχήματα διεθνών και εγχώριων επενδυτών.

Η πρώτη BankTech της Ελλάδας θα έχει έδρα τα Γιάννενα

Στο μεταξύ, Τράπεζα Πειραιώς και Natech βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της πρώτης BankTech της Ελλάδας, η οποία φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά της ευρωπαϊκής ψηφιακής τραπεζικής, αναμένοντας εντός των επόμενων εβδομάδων την έκδοση της απαραίτητης άδειας.

«Δημιουργούμε μια τράπεζα, που έχει το σύνολο του τεχνολογικού υποβάθρου, για να ανταπεξέλθει στις μοντέρνες ανάγκες των νεότερων καταναλωτών, με τεχνολογία που αναπτύσσουμε οι ίδιοι. Παράλληλα θα προσφέρουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες τραπεζικού ενδιαφέροντος με χρήση αυτής της τεχνολογίας σε άλλα ιδρύματα, όπως το Embedded Finance και ευρύτερα το Banking-as-a-Service. Εξάλλου, θα διαθέτουμε την πρόσβαση σε ευρύτερες τραπεζικές υπηρεσίες σε άλλους παρόχους και θα καλύπτουμε ένα κενό για τους νεότερους ανθρώπους που σήμερα πρακτικά αποκλείονται από τον παραδοσιακό τραπεζικό χώρο» σημειώνει ο κ. Ναυρόζογλου.

Η συνεργασία με την Πειραιώς

Πώς όμως κατάφερε μια εταιρεία από τα Γιάννενα να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή μιας τόσο φιλόδοξης επιχειρηματικής ιδέας, όπως η δημιουργία μιας πλήρως ψηφιακής τράπεζας;

«Στη Natech, ήδη από το 2021, είχαμε αρχίσει να αναζητούμε πρόσβαση σε τραπεζική άδεια, προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε το Banking-as-a-Service. Ψάχναμε σε Ελλάδα και Ευρώπη τράπεζες, που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας, για να μισθώνουν την τραπεζική τους άδεια. Έγινε μια πρώτη κρούση στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν για κάτι αντίστοιχο. Παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση, άκουσαν πολύ σοβαρά τις παρατηρήσεις μας και το όραμά μας, ταιριάξαμε σε θέματα φιλοσοφίας, χημείας των ανθρώπων σε υψηλότατο επίπεδο. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου και σε διάστημα μόλις τριών μηνών καταλήξαμε σε συμφωνία» τονίζει ο CEO της Natech.

Μια συμφωνία μέρος της οποίας είναι η δέσμευση η έδρα να παραμείνει στα Γιάννενα, κάτι που ήταν στόχος και σκοπός της Natech. «Θέλαμε η τράπεζα να είναι δίπλα στη Natech, διότι αυτή είναι που προσφέρει την τεχνολογία καθώς και πολλές άλλες υπηρεσίες στον οργανισμό, και με αυτό τον τρόπο, όλοι εμείς, μπορούμε να έχουμε ενεργότερη συμμετοχή στο εγχείρημα. Το brand Ιωάννινα ισχυροποιείται, γεγονός που καθιστά εξίσου ισχυρή και την επιλογή της Natech να επιμείνει στη βάση της περιφέρειας. Πιστεύουμε πως αυτό θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή στόχευση που έχει το νέο εγχείρημα» προσθέτει ο κ. Ναυρόζογλου.

Το ταξίδι της χρηματοδότησης

Πόσο εύκολο είναι για μια εταιρεία, που έχει έδρα τα Γιάννενα να βρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών» ρωτήσαμε τον CEO της Natech.

«Το ταξίδι της χρηματοδότησης για τη Natech όπως επίσης και για άλλες ελληνικές εταιρείες της περιφέρειας μόνο εύκολο δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά συνεχής προσπάθεια και υπομονή. Σίγουρα το να είσαι σε περιφερειακή πόλη καθιστά το έργο δυσκολότερο όμως προσπαθήσαμε να το γυρίσουμε σε πλεονέκτημα αφού πλέον καθίσταται αναγνωρίσιμο το brand λόγω και της τοποθεσίας. Σε κάθε περίπτωση κάθε εταιρεία που αναζητά χρηματοδότηση και δεν βρίσκεται στα μεγάλα επενδυτικά κέντρα μπορεί να αναζητήσει και εναλλακτικά εργαλεία όπως αυτά του Ταμείου Ανάπτυξης ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας τη χρηματοδοτική εμπειρία της Natech μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι προ 15ημέρου, η Τράπεζα Πειραιώς οριστικοποίησε τη χρηματοδότηση προς τη Natech, με τη χρήση πόρων της Τράπεζας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Η χρηματοδότηση θα στηρίξει το επενδυτικό έργο της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Το χρηματοδοτικό μοντέλο προβλέπει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, ύψους 17 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και δανειακών κεφαλαίων, ύψους 6,4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού πλάνου της Natech θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Εξωστρέφεια, διπλασιασμός προσωπικού και μεγεθών

Στην καρδιά του επενδυτικού πλάνου της Natech βρίσκεται η διεθνοποίηση της δράσης της. Η εταιρεία, που έχει ήδη παρουσία σε Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, καθώς και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εταίρων σε Ευρώπη Αφρική και ΝΑ Ασία, επεκτείνεται στις γερμανόφωνες χώρες, θέτει ως επόμενο σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ σε επόμενο χρόνο, βλέπει προς λιγότερο αναπτυγμένες αγορές, όπως αυτή της Ανατολικής Ευρώπης και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η μεγέθυνση της εταιρείας δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρό της το ανθρώπινο δυναμικό: «Η εταιρεία ξεκίνησε με 7 άτομα κι απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου στα 100 από 7 εθνικότητες. Στόχος μας είναι ο διπλασιασμός τους μέσα στην επόμενη χρονιά» προσθέτει, μιλώντας στο powergame.gr ο CEO της Natech.

Αντίστοιχη επιτάχυνση αναμένεται και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. «Η πορεία της Natech τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική. Ο τζίρος της το 2022 ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ, με υψηλούς δείκτες κερδοφορίας, σημειώνοντας ανάπτυξη άνω του 160% έναντι του 2021, οπότε κινηθήκαμε στα 2,5 εκατ. ευρώ. Για το 2023 η ανάπτυξη φαίνεται πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ» εκτιμά ο κ. Ναυρόζογλου.

Natech: Who is who

Η Natech είναι μια ευρωπαϊκή fintech εταιρεία που αναπτύσσει τραπεζικά συστήματα για διακεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εδώ και 20 χρόνια. Προσφέρει λύσεις, που καλύπτουν σχεδόν κάθε πτυχή των τραπεζικών και οικονομικών αναγκών (κεντρικό τραπεζικό σύστημα, καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, e-banking, mobile banking, συστήματα πληρωμών).

Οι λύσεις της προσφέρουν βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες, αυξημένα επίπεδα λειτουργικής αποτελεσματικότητας και συνεχή εναρμόνιση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και προσφέρονται είτε στο cloud είτε on premise.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βραβευτεί ως ο Καλύτερος Πάροχος Τραπεζικής Τεχνολογίας – Ελλάδα 2022 και ως FinTech Καινοτόμος Εταιρεία της χρονιάς – Ευρώπη 2022. Αναγνωρίζεται δε σταθερά ως ένας από τους 34 παγκόσμιους προμηθευτές, που παρέχουν ισχυρές τραπεζικές τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαφόρων μεγεθών.

Πηγή: powergame.gr

close menu