Τηλεπικοινωνίες

Με ώθηση από την Wind και αύξηση εσόδων 40% και κερδών 34% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για την United Group

Με όχημα τα κέρδη από την πλήρη ενοποίηση της Wind Hellas, η United Group παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία και αύξηση εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα της United Group ανήλθαν σε 616,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ 34% αυξήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου στα 215,3 εκατ. ευρώ.

Η Wind Hellas αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο μέρος των εσόδων, με συνεισφορά 23% (139 εκατ. ευρώ) ενώ ανάλογη ήταν και η συνεισφορά της Vivacom Βουλγαρίας με 138 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Wind αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών κερδών του United Group με 39,2 εκατ. ευρώ. Πιο σημαντική συνεισφορά για τον όμιλο United Group συνιστά η Vivacom με EBITDAal ύψους 60,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 28% των συνολικών EBITDAal του ομίλου για το α’ τρίμηνο 2022.

Από την μεριά της, η Nova στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είχε έσοδα ύψους 59,2 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDAal, ύψους 16,6 εκατ. ευρώ. Η συγχώνευση των Wind και Nova στην Ελλάδα που θα ολοκληρωθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2022, θα δημιουργήσει την πιο ισχυρή επιχειρησιακή μονάδα του ομίλου United στα Βαλκάνια, μαζί με εκείνη της Vivacom στην Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την United Group, η ανάπτυξη των εσόδων και των λειτουργικών κερδών αποδίδεται και στην οργανική ανάπτυξη της. Η μείωση της κερδοφορίας (προ φόρων) αποδίδεται στην αύξηση των χρηματο-οικονομικών δαπανών (+70% φτάνοντας τα 64 εκατ. ευρώ) και εν γένει στα κόστη εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παράλληλα ο όμιλος αύξησε σημαντικά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) κατά 83% φτάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ. Την μεγαλύτερη αύξηση capex εμφανίζει η Nova (+208%).

Ο όμιλος United στο τέλος του περασμένου Μαρτίου είχε συνολικές οφειλές που ξεπερνούν τα 5,3 δισ. ευρώ (ομολογιακά δάνεια, μισθώσεις κ.λπ.) ποσό που είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα 4,0 δις. ευρώ πριν ένα χρόνο. Η αύξηση αυτή των οφειλών αποδίδεται στο νέο δανεισμό που προχώρησε ο όμιλος με στόχο την εξαγορά την Wind (980 εκατ. ευρώ) αλλά και της Optima Telekom στην Κροατία.

close menu