Τεχνολογίες

Με 5,1% θα τρέξουν οι τεχνολογικές δαπάνες το 2023

Σε ανοδική πορεία θα παραμείνουν και το 2023 οι δαπάνες για την πληροφορική, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner Inc, την οποία επικαλείται το ΣΕΠΕ.

Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε $4,6 τρισ. το επόμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 5,1% έναντι του 2022.

Η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας το 2023 αναμένεται να είναι ισχυρή, καθώς οι επιχειρήσεις προωθούν ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ως απάντηση στην οικονομική αναταραχή.

“Οι επιχειρηματικές δαπάνες πληροφορικής είναι ανθεκτικές στην ύφεση, καθώς οι επικεφαλής των εταιρειών, αντί να περικόπτουν τους προϋπολογισμούς για το ΙΤ, αυξάνουν τις δαπάνες για ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες”, σχολιάζει η Gartner.

Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η οικονομική αναταραχή θα αλλάξει το πλαίσιο για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, αυξάνοντας τις δαπάνες σε ορισμένους τομείς και επιταχύνοντας τις μειώσεις σε άλλους. Ωστόσο, δεν προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό επίπεδο των δαπανών για την τεχνολογία από πλευράς επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε όλες σχεδόν τις χώρες παγκοσμίως. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε σημείο που πολλοί καταναλωτές αναβάλλουν πλέον τις αγορές συσκευών μέχρι το 2023, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για συσκευές να μειώνονται κατά 8,4% το 2022 και κατά 0,6% το 2023. Η αξία της αγοράς των συσκευών εκτιμάται στα $806 δισ. το τρέχον έτος και στα $735 δισ. το 2023.

Καλπάζει το cloud

Από τις επιμέρους δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας αυτές που σχετίζονται με τα κέντρα δεδομένων θα κινηθούν ανοδικά τόσο το 2022, όσο και το 2023. Παγκοσμίως, αναμένεται να επενδυθούν $189 δισ. σε data centers φέτος, ποσό αυξημένο κατά 6,1%, ενώ για το επόμενο έτος οι αναλυτές προβλέπουν ότι στην αγορά των κέντρων δεδομένων θα κατευθυνθούν $216 δισ., που συνιστά αύξηση κατά 3,4%.

Αν και οι δαπάνες σε data centers θα διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο, ολοένα και πιο εμφανής γίνεται η μετατόπιση των δαπανών προς το cloud. Αυτό υποδηλώνει η αύξηση των δαπανών λογισμικού με ισχυρές αυξήσεις κατά 14,8% και 11,3%, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, με την αξία της αγοράς να κινείται στα επίπεδα των $732 δισ. φέτος και των $735 δισ. το 2023.

Με την ψηφιοποίηση να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις επισπεύδουν τις κινήσεις τους, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η αναμενόμενη – τόσο για φέτος, όσο και το επόμενο έτος – αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες Πληροφορικής.

Η αγορά των υπηρεσιών ΙΤ εκτιμάται ότι θα “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 12,8% το 2022 για να ξεπεράσει το $1,2 τρισ. Για το 2023, το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 7,9%, εκτίμηση που τοποθετεί την αξία της αγοράς υπηρεσιών ΙΤ στο $1,3 τρισ.

“Σε μια οικονομία με πτώση ή επιδείνωση, είναι αναμενόμενη η μείωση του λειτουργικού κόστους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πληροφορικής. Ωστόσο, η πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών, παγκοσμίως, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για ψηφιακές τεχνολογίες, ακριβώς σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μείωση του κόστους λειτουργίας”, διαπιστώνει η Gartner.

TAGS:

close menu