Τεχνολογίες

Marty Cooper: Ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνου, «βλέπει» να έρχονται υποδόριες συσκευές

Τηλέφωνα ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα μας, συγκεκριμένα κάτω από τα αυτιά, προβλέπει στο εγγύς μέλλον, ο εφευρέτης του πρώτου κινητού τηλεφώνου το 1973, Μάρτι Κούπερ. Σε συνέντευξή του στο CNBC τονίζει μάλιστα ότι τα τηλέφωνα αυτά δεν θα χρειάζονται φόρτιση, καθώς «το σώμα είναι ο τέλειος φορτιστής», επειδή, καταναλώνοντας τροφή, παράγει ενέργεια.

Το όραμά του παραπέμπει σε ένα πιθανό μελλοντικό στάδιο της ανθρωπότητας, όπου το σώμα μας θα εμπλουτίζεται με ισχυρά μικροτσίπ και αισθητήρες.

Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως για παράδειγμα η Neuralink του Ελον Μασκ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Κούπερ δεν φανταζόταν ότι τα τηλέφωνα θα γίνονταν φορητοί υπολογιστές. Όπως ανέφερε, το smartphone σήμερα έχει γίνει πολύ περίπλοκο με πολυάριθμες εφαρμογές και μια οθόνη που δεν ταιριάζει στην καμπυλότητα του ανθρώπινου προσώπου.

Επιπλέον αναγνώρισε ότι η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής αλλά και ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ σοβαρά θέματα. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον δηλώνοντας ότι οι καλύτερες μέρες της τεχνολογίας μπορεί να είναι ακόμη μπροστά, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

«Έχω μια σταθερή πίστη στην ανθρωπότητα», είπε ο Κούπερ τονίζοντας ότι η «ανθρωπότητα προοδεύει».

«Πριν από 50 χρόνια ήταν μια πραγματικά πρωτόγονη εποχή», είπε. «Δεν υπήρχε διαδίκτυο, δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα κυκλώματα μεγάλης κλίμακας, δεν υπήρχαν ψηφιακές κάμερες». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε ότι η σύνδεση ήταν σημαντική. Και λέγαμε ένα αστείο, ότι κάποια μέρα, όταν γεννιόσασταν, θα σας έδιναν έναν αριθμό τηλεφώνου. Και αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, ήσουν νεκρός».

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες συνδρομές κινητών τηλεφώνων στον κόσμο από ό,τι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Κούπερ ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης έχουν προσωπικά κινητά τηλέφωνα. «Το τηλέφωνο γίνεται προέκταση του ατόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

close menu